Рецензия

Нина Ганчева
Прочетете рецензията

„Frame of Regret“ – ако можеше да върнеш времето, какво би променил?

Новият български късометражен филм „Белезите на времето“ (“Frame of Regret”) на режисьора и сценарист Мартин Асенов, бе показан за първи път на голям екран на 29 юни 2017 в София. В главните роли е Станислав Яневски, познат още като Виктор Крум в две от сериите за „Хари Потър“, а в женската роля е младата актриса Йоанна-Изабелла Върбанова.

Историята разказва за емоционалната и разтърсваща връзка между двама млади. Мъжът (Станислав Яневски) притежава дарбата да връща времето назад, но дали това е способност, която може да му помогне или по-скоро ще му навреди? Филмът поставя редица въпроси, които ще бъдат обект на разсъждение и анализ в рецензията.

Още в самото начало, е важно да се отбележи, че „Белезите на времето“ е заснет с много любов, хъс и професионализъм, без бюджет и с изцяло лични средства, в името на една кауза. Преди малко повече от година, станахме свидетели на още един филм, дело на същия режисьор – „Господари на съдбата“, който отново бе реализиран със сумата от 0 лева. Неговите проекти сами по себе си показват, че когато човек истински иска, може да има поле за изява, дори в България и ако в родината ни не всяко изкуство бива оценявано подобаващо, то в конкретния случай късометражната продукция кандидатства по целия свят. Филмът неслучайно е заснет в България, на родна земя, за да може да се усети духа на собствената ни родина, която ще бъде представена в други държави. Надяваме се да достигне до максимален брой хора от различни култури и нации, за да събере повече гледни точки.

Интересен момент е, че в лентата изцяло липсва диалог, а оттук следва трудната задача на режисьора и актьорите, от една страна да успеят да повлияят на зрителите на емоционално ниво, единствено с уменията си и химията между героите, а от друга страна да имат ясно заявено послание.

Налице са множество ретроспекции, а ясен белег за смъртта е изтичащото време и тиктакащият часовник. Филмът е достатъчно докосващ тогава, когато зрителят успява да се припознае в дадената ситуация, съпреживявайки я, а именно това е едно от многото достойнства на лентата.

„Белезите на времето“ поставя редица въпроси, един от които е за това ако можеше да върнеш времето назад, как би си изиграл картите? По какъв начин би могъл да се представиш в по-добра светлина? Има ли непростими грешки, такива, които оставят незаличими белези? Казват, че доброто се възнаграждава, а лошото задължително ли се наказва? Изхождайки от твърдението, че всеки сам кове съдбата си и в случай, че има нещо, за което човек съжалява, то той трябва да се обърне преди всичко към себе си, търсейки отговорност за постъпките си.

20067835_10213831637968590_1097137047_nМузиката е специално композирана за филма, което е изключително важно за неговото кинематографично изпълнение. Тя е дело на Християн Иванов и Станислав Димитров. През цялото време е в унисон със съответната сцена и настроение.

От друга страна, операторското майсторство в лицето на Майк Бази и Божидар Попов е похвално, улавяйки ключови моменти под точния ъгъл и перспектива. Монтажът е изключително ефектен и това е една от основните причини да е толкова въздействащ.Режисьорът Мартин Асенов, заедно с операторите Майк Бази и Божидар Попов

В момента „Белезите на времето“ е част от най-популярния конкурс за късометражно кино в света “My Rode Reel”, където тази година е единственият представител за България. Триминутната версия получи множество положителни отзиви, радвайки се на голям интерес от страна на зрителите, а целият 25-минутен вариант в момента кандидатства по фестивали във Франция, Италия, Испания, Корея, Япония, Тайван, Швеция, Босна и Херцеговина, а много скоро и в Америка и Бразилия. Разбира се, че се очаква и на фестивали и у нас.

Ще завърша с цитат: „Времето не е нещото, което желаем най-силно, а това което използваме по най-лошия възможен начин.“

В заключение бих допълнила да цените времето си и да го оползотворявате по най-добрия начин с правилните за вас хора. Мислете за последствията и не забравяйте, че всеки настоящ момент няма да се повтори. Живейте тук и сега, защото светът е място, което си заслужава посещението.

В момента 3-минутната версия на „Белезите на Времето“ представлява България на най-големия конкурс за късо кино в света. Можете да гледате и да подкрепите младите творци на този ЛИНК.

⇒ Ако този текст ти е допаднал, можеш да харесаш официалната ни страница и във FacebookMelange и да следиш за още актуални рецензии.

6.2

Удовлетворителен

Нина Ганчева
е филолог по образование и дипломиран магистър - специалност „Литература, кино и визуална култура“. Интересува се от европейско кино, дигитален маркетинг, съвременна европейска проза и пътувания. Тя е основател и главен редактор на „Melange”.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация