Честит рожден ден, Уолт Дисни!

Уолтър Елиас Дисни е личност, чието име свързваме с детството на всеки от нас. Роден е на 5-и декември 1901 г. в Чикаго, а на днешната дата (05.12.2016), отбелязваме 115 години от неговото рождение.

walt-disney-melange

Уолт Дисни

Дисни е един от най-известните продуценти на американски анимационни филми в света и основател на популярната кино компания. Същевременно е познат и като режисьор на редица филми на „Уолт Дисни”, художник, сценарист, аниматор, както и дубльор на анимационните герои.  Той и екипът му създават едни от най-известните герои в това число и любимият на децата – Мики Маус.

През 1937 г. се състои премиерата на първия пълнометражен анимационен филм в историята на киното – „Снежанка и седемте джуджета“. Проектът се превръща в най-касовия филм на годината, а Уолт Дисни печели почетен Оскар. Сред останалите известни пълнометражни анимационни класики са: „Пинокио“, „Фантазия“, „Дъмбо“ и „Бамби“.

Bambi - Melange

„Бамби“

Дисни е поставил рекорд с цели 64 номинации за наградата Оскар, като 26 от тях е спечелил.

Ето и няколко вдъхновяващи цитата от него:

„Начинът да започнеш е да спреш да говориш и да се захванеш за работа.“

„Всички наши мечти могат да се сбъднат, ако имаме куража да ги преследваме.“

„Забавно е да правиш невъзможното.“

Walt Disney - melange

Уолтър умира на 15-и декември 1966 г. в Калифорния, но неговите филми завинаги ще останат в сърцата ни, навявайки спомени за отминалото детство.

Нина Ганчева
е филолог по образование и дипломиран магистър - специалност „Литература, кино и визуална култура“. Интересува се от европейско кино, дигитален маркетинг, съвременна европейска проза и пътувания. Тя е основател и главен редактор на „Melange”.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация