CineLibri – или как литературата и киното се срещнаха

Не пропускайте срещата на литературата с киното на фестивала CineLibri за втори път в България, където думите от белия лист достигат до Вас на големия екран.

cinelibri-2016

Издателство “Colibri” е подготвило на аудиторията не само първокласни литература и кино, но и преживявания, обединени под закачливото мото „четвърто измерение“. Фестивалът ще се проведе от 5 до 16 октомври 2016 в София, Пловдив и Варна, където жителите ще имат възможността да присъстват на второто, единствено по рода си издание в България. Инициатор, директор и главен селекционер на фестивала е Жаклин Вагенщайн.

В рамките на събитието ще видите симбиозата на двете най-популярни изкуства в света, а именно – литературата и киното. CineLibri предоставя пълноценно преживяване, достъп до световноизвестни литературни шедьоври на класическата, модерната и съвременната литература и техните адаптации на екрана.

Ще бъдат излъчени 20 пълнометражни игрални и един документален филм, като 11 от тях са с премиера за България. Те ще бъдат показани за пръв път на голям екран, а един от филмите ще бъде излъчен, преди да се е състояла официалната му световна премиера. Всяка от прожекциите ще бъде съпроводена от дискусия или конкретен фокус, произтичаща от характеристиките на творбата, както и със срещи със самите автори на литературните произведения и създателите на техните екранизации.
maxresdefault

Специалните гости тази година са: Фредерик Бегбеде, Иржи Менцел, Арнон Грюнберг и Катрин Бернщайн – знаменитости от световна величина с неоспорими постижения в областта на киното и литературата.

Почитателите на вечните филмови класики ще могат да видят екранизацията на романа на Харпър Ли „Да убиеш присмехулник”, „Като гореща вода за шоколад” по бестселъра на Лаура Ескивел, скандалния филм на режисьора Жан-Жак Ано „Любовникът” и „За мишките и хората” – адаптация на една от знаковите истории от съкровищницата на американската литература.

Зрителите ще могат да се включат в т. нар. „четвърто измерение“ и на поредица от паралелни събития. Преди 5 от прожекциите посетителите буквално ще влязат и ще могат да се снимат в сцени от филмите с герои от „Любовникът“, „Шери“, „Като гореща вода за шоколад“, „Обслужвал съм английския крал“ и „Геният“. Преди френските филми ще се пие вино, преди британски – уиски, преди чешките – чешка бира, а преди „Като гореща вода за шоколад” – топъл шоколад.

idealut

Прожекциите в София ще се състоят в зала 1 на НДК, кино „Люмиер”, кино „Одеон”, Дом на киното, Евро Синема, Културен център Г8 и Френски културен институт.

Kакво да очаквате на фестивала CineLibri?

  • Едни от най-успешните екранизации по литературни шедьоври
  • Интелектуална храна и незабравимо преживяване
  • Интересни дискусии
  • До 30% намаление от коричната цена на екранизираните книги по време на всички прожекции

Програмата е разнообразна и съобразена с всеки вкус. Ценителите на книгите и седмото изкуство няма как да останат безучастни.

Не пропускайте магията на изкуството, която единствено литературата и киното могат да ви предоставят в правилния момент и на точното място!

Пълната програма на фестивала можете да видите тук.

Нина Ганчева
е филолог по образование и дипломиран магистър - специалност „Литература, кино и визуална култура“. Интересува се от европейско кино, дигитален маркетинг, съвременна европейска проза и пътувания. Тя е основател и главен редактор на „Melange”.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация