Международният ден на киното

На 28 декември отбелязваме международния ден на киното. През 2014 година честваме 119 години. На този ден през 1895 година благодарение на братята Огюст и Луи Люмиер се представя първата публична прожекция в парижкото кафене „Салон Индиен дю Гран Кафе“. Прожектират се десет кратки серии от „движещи се фотографии“, в това число и първият им филм „Работници напускат фабриката“. След първата кинопрожекция малцина са вярвали в бъдещето на това изкуство. На първия ден били продадени едва 35 билета, но седмица по-късно над 2500 души се блъскали, за да видят новото изобретение.

Sortie_Lumiere

През 1896 г. братята осъществяват кинообиколка в Лондон и Париж. Правят прожекции на кратките филми – „Пристигането на влака“, “Закуската на детето“. Първата комедия „Градинарят (Le Jardinier)“ е заснета от Луи Люмиер през пролетта на 1895 г. В нея се разказва за едно малко момче, което погажда номер на градинаря, докато той полива цветята. Целият филм продължава само 49 секунди.

Братя Люмиер са смятали, че „киното е изобретение без бъдеще“, въпреки че днес това е едно от най-обичаните и предпочитани визуални изкуства в целия свят. По този повод на днешната дата празнуваме международния ден на киното.

lumiere-cinematographe-nomad-art-and-design

Нина Ганчева
е филолог по образование и дипломиран магистър - специалност „Литература, кино и визуална култура“. Интересува се от европейско кино, дигитален маркетинг, съвременна европейска проза и пътувания. Тя е основател и главен редактор на „Melange”.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация