Рецензия

Лиляна Георгиева
Прочетете рецензията

Хайде да си признаем колко точно сме обсебени от социалните мрежи?

Колко често отваряме Facebook на ден, а може би на час? Гледаме ли перфектните животи на хората, които следим в Instagram и си мечтаем да бъдем на тяхно място? Постваме ли си храната, ваканциите, новите дрешки, създаваме ли илюзия за собствения си живот в опит да заблудим себе си?

Тези и много други въпроси добиват все по-голяма популярност в ежедневието ни. Затрупани сме от лъжи и сме ок с това.

Ингрид Запад„Ингрид отива на запад” е модерен филм, на пръв поглед лековат, който всъщност иронизира живота на твърде много хора в наши дни. Обсесията от сoциалните мрежи е факт, а много хора дори не го осъзнават.

Филмът разказва историята на Ингрид (Обри Плаза) – младо, красиво, но объркано момиче, което след травма по загуба на майка си сякаш губи идентичността си и се опитва да я възвърне, подражавайки на перфектното според нея момиче в Instagram (Елизабет Оусън). Ингрид буквално краде самоличността на Тейлър и за кратко дори успява да се сближи с нея.

Ингрид ЗападИсторията не е нова, вижда ли сме откраднати самоличности в доста други филми, „Талантливият мистър Рипли” например, но начинът на представяне е модерен, красив и плашещо реален. Мат Спайсър разчита основно на визията в своя филм. Всеки кадър в „Ингрид отива на запад” е като снимка от Instagram, което само по себе си контрастира с тягостното усещане, което филмът внушава. Много от случките са хиперболизирани, но това не дразни, а напротив – допълва посланията във филма.

Актрисите Обри Плаза и Елизабет Оусън се справят чудесно с ролите на депресирани и уморени от лъжите си жени, сложили маската на щастливи Instagram мацки.

Ингрид ЗападТемите за самотата, това да си неразбран и за фалшивите приятели са засегнати в цялата си искреност. Няма начин човек да не се замисли и върху собственото си поведение в социалните мрежи.

Финалът е щастлив, а може би не е? Създателите са оставили на нас да преценим.

И нека отново да попитам – вие колко пъти днес влязохте във Facebook?

Вижте трейлъра на „Ингрид отива на Запад“. Можете да си припомните и филма „Рейчъл се омъжва“.


⇒ Ако рецензията ти е допаднала, можеш да харесаш официалната ни страница и във FacebookMelange, за да следиш за още актуални рецензии и препоръки. 🙂

6.6

Удовлетворителен

Лиляна Георгиева
е завършила бакалавърска степен „Медии и мениджмънт” в Кьолн и магистратура „Филмови науки/кинознание” в Берлин. След решението си да се завърне в България, записва магистратура "Журналистика, продуцентство и финанси". Киното е нейната страст. Освен старо и ново европейско кино, си пада по „мъжки филми”. Кои са нейните фаворити, с удоволствие би споделила на по чаша червено вино.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация