Рецензия

Нина Ганчева
Прочетете рецензията

„Камино де Сантяго“ – по стъпките на пилигримите

„Човекът е човек, когато е на път.“

Пеньо Пенев

MV5BNzQ1MGRjZGItMzI5OS00OWViLTlkODUtNDhmYjlmN2QzMmM4XkEyXkFqcGdeQXVyMTIxMjI1MzA@._V1_SX1777_CR0,0,1777,999_AL_

Пътуването е за истинските пътешественици, за тези, които са готови да се изправят пред красотата, чара, но и трудностите на пътя.

„Камино де Сантяго“ е свещеният път на Яков, който от векове хиляди поклонници от цял свят изминават пеша, подтикнати от най-различни причини. Филмът е картина не само на физическото, но и на душевното пътуване към самия себе си. Пътят на Свети Яков е дълъг почти 800 км. Започва от френското градче Сен-Жан-Пие дьо Пор и стига до катедралата с мощите на апостол Яков в Сантяго де Компостела. Това е път, привличащ със своята магическа сила милиони поклонници търсещи утеха, съвършенство и вътрешен мир.

Хората споделят разбирането си, че ходенето пеша може да бъде както индивидуален, така и колективен акт. По-голямата част от тях решават да тръгнат сами, за да избистрят главите си, да подредят мислите си и да вземат по-генерално решение за живота си, след като се върнат към ежедневния си начин на живот. Жалко е, че повечето поемат по Камино де Сантяго заради лични, семейни или кариерни проблеми и все по-малко от религиозни подбуди или просто, за да предизвикат себе си.

camino de santiago melange.bgФилмът е направен по въздействащ начин и откровено да си призная веднага ми се прииска да си грабна раницата, туристическите обувки и просто да тръгна. 😊 Пилигримите съветват да не го обмисляте много време, а просто да се впуснете в едно дълго пътешествие. По-труден е не самият маршрут, а пътят, който трябва да изминете, преборвайки себе си. Защото ако има нещо, което може да ви спре, то са всички притеснения и предразсъдъци в съзнанието ви. Тръгвайки с истинската вяра, че ще успеете, а не просто като турист, пътят неимоверно ще стане по-лек.

Позитивите от колективното пътуване са много: приятелите, които срещате от цял свят, различните култури, националности и разбирания. Пътят притежава особена енергия (смята се за свещен), с която пилигримите се зареждат и това е причината да го изминават нееднократно.

Придвижвайки се с кола, човек може да изпусне десетки детайли, възприемайки околната среда по съвсем различен начин, отколкото ако се изправи пред величествената природа пеша. Маршрутът не е невъзможен, стига да имате вътрешното желание да го изминете. Дори група с инвалиди успяват да се справят с инвалидни колички.

Условието за успешното преминаване на „Камино де Сантяго“, е да изминете поне 100 км пеша или 200 км с колело. Връчват ви сертификат (compostela) за успешно извършено поклонение.

camino melange.bgОще ли се колебаете дали да тръгнете? 😊 Ако имате доза съмнение, то ви предлагаме да гледате документалния филм тази вечер (24.01.2018) в Чешки център от програмата на Sofia MENAR Film Festival. Вижте трейлъра ТУК.

Пилигримите, преминали маршрута, съветват да следвате жълтите стрелки и вътрешния си глас, откъснете се от всякакви мобилни устройства и навигации, които само биха ви объркали. Този път е символ на християнската вяра, на любовта към ближния и на надеждата. Открийте я!

Хайде, на път! 😊


⇒ Ако рецензията ти е допаднала, можеш да харесаш официалната ни страница и във FacebookMelange, за да следиш за още актуални рецензии и препоръки. 🙂

6.2

Удовлетворителен

Нина Ганчева
е филолог по образование и дипломиран магистър - специалност „Литература, кино и визуална култура“. Интересува се от европейско кино, дигитален маркетинг, съвременна европейска проза и пътувания. Тя е основател и главен редактор на „Melange”.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация