Киномания 2016 чества 30-годишен юбилей

Тазгодишното издание на Киномания 2016 отбелязва своя 30-годишен юбилей. Започва на 17 ноември и ще продължи до 1 декември. Прецизно подбраната селекция от филми, над 80 на брой, приятно ще ви изненада. В програмата са включени едни от най-новите и стойностни заглавия от световното кино, непоказвани до сега в България.

Kinomania

Киномания 2016

Кинофестивалът ще бъде открит с официална церемония и прожекция на българския филм „Слава“ с режисьори Кристина Грозева и Петър Вълчанов от 19:00 часа в зала 1 на НДК.

За любителите на седмото изкуство, в чест на юбилея, организаторите от НДК са изготвили невероятна програма с най-актуалните филми на съвременни режисьори като Уди Алън, Мартин Скорсезе,Емир Кустурица и редица други. Някои от заглавията в програмата вече получиха отличия на големите световни фестивали като „Хищници в мрака”, „Това е само краят на света” и др.

Slava

Българският филм “ Слава“

За най-изтънчения вкус, Киномания е подготвила и няколко интересни биографични филма, сред които: „Джанис Джоплин: Little Girl Blue” (за звездната блус рок изпълнителка), „Майлс Дейвис: Miles Ahead” (за невероятния джазмен), „Чет Бейкър: Born to be blue” (за легендарния тромпетист и певец), споменатият вече „Остатъчни образи” – за съпротивата на полския художник Владислав Стржемински срещу сталинисткия режим в Полша, както и „Пурпурен дъжд”, с който фестивалът отдава почит на големия артист Принс.

Интересно събитие, организирано в чест и подкрепа на фестивала е т. нар. Храм на киното, който се намира пред НДК и постави началото на дискусионния форум „Киното говори“. Основната концепция на кампанията е посланието „Вярвай в киното“, насочена към младата аудитория на Киномания. Това е първата по рода си серия от лекции, в които професионалисти споделят знания, преживявания и спомени за необятния свят на седмото изкуство.

Храм на киното

Храм на киното

Тази трибуна осигурява възможността всеки от Вас да се срещне с едни от най-обичаните и добре познати имена сред актьорите, режисьорите, операторите, кино критиците и всички онези „вярващи“, които превръщат киното в това, пред което се прекланяме днес – един своеобразен култ.

Киносалоните, в които ще бъдат излъчени прожекциите от тазгодишната програма са: Зала 1 на НДК, кино „Люмиер”, кино „Одеон”, Дом на киното, Евросинема, Културен център G8 и Френски културен институт.

Пълната програма на фестивала можете да видите ТУК.

Повярвай в киното и го остави да говори!

Нина Ганчева
е филолог по образование и дипломиран магистър - специалност „Литература, кино и визуална култура“. Интересува се от европейско кино, дигитален маркетинг, съвременна европейска проза и пътувания. Тя е основател и главен редактор на „Melange”.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация