Киномания 2015 със специален акцент върху българското кино

Киномания се завръща за поредна година у нас с ударна доза филми, сред които ще бъдат показани и 8 български заглавия. Тази година изборът е между 60 заглавия, в различни жанрове, от документални и музикални прожекции до кулинарно кино и анимации.

990-s-karaci-na-ivailo-hristov-zapochva-kinomaniya-2015

Киномания ще бъде открита на 12-и ноември с българския филм „Каръци“ в зала 1 на НДК, а премиерата на “Докато Ая спеше” е на 16 ноември в кино Люмиер. Екранизираната приказка на Валери Петров “ПУК” е българска пълнометражна анимация, също включена в програмата на фестивала. Интересното е, че филмът е направен с класическа рисувана анимация на хартия. Програмата е допълнена и с два документални филма, посветени на киното: „Катя Паскалева. Последната роля“ на Георги Тошев и последният филм на Иван Георгиев – Гец – „Усмивките на българските киномедии“. Внимание заслужава и копродукцията между България, Ирак, Македония и Румъния „Жената на моя живот“ на Антоний Дончев.

zx450y250_2564513

„Каръци“ реж. Ивайло Христов

Бенедикт Къмбърбач, известен още и във филма „Игра на кодове“ ще влезе в ролята на Хамлет в едноименната трагедия на Шекспир. Ще бъде представен и най-новият филм на Уди Алън „Почти нормален“, а в „Младост“ италианският режисьор Паоло Сорентино събира актьорите Харви Кайтел и Майкъл Кейн в спа курорт в швейцарските Алпи, анализарайки старостта, „но не като повод за униние, а като средство за откриване свободата на духа“ е с 4 номинации за най-добър европейски филм.

Разнообразието от филми, които предлага Киномания, е като многобразието от есенни цветове, допринасящи за позитивното Ви настроение. 🙂

Пълната програма можете да видите: тук

Нина Ганчева
е филолог по образование и дипломиран магистър - специалност „Литература, кино и визуална култура“. Интересува се от европейско кино, дигитален маркетинг, съвременна европейска проза и пътувания. Тя е основател и главен редактор на „Melange”.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация