Кой ще спечели в надпреварата за „Оскарите“

Съвсем скоро предстои едно от най-големите събития в Холивуд, а именно „Оскарите.“ С всяка изминала година се забелязва тенденция, че филмите, номинирани за статуетки, може би стават все по-малко претенциозни. Въпреки това някои от заглавията наистина заслужават мястото си на церемонията. Едни поради оригиналността си, други заради невероятния заряд, който успяват да предадат чрез сценарий, режисура или добра актьорска игра.

Ние сме ценители на седмото изкуство и в месеца на „Оскарите“ ви представяме прогнозите си за бъдещите победители на тазгодишното награждаване. Пламен, Лили и Нина залагат своите предположения и да видим кой от тях ще познае най-много. Вижте кои са техните фаворити в най-големите категории:

7

„Най-добра главна женска роля“ 

Пламен: Ема Стоун („La La Land“)

Тук изглежда, че имаме сигурен победител в лицето на Ема Стоун. Тя обра всички най-големи награди преди „Оскарите“. Oчаква се да грабне статуетката и вероятно няма да ѝ бъде за последен път в кариерата. Единствено Изабел Юпер би имала възможност да я пребори, но това е много малко вероятно, с оглед на скоростта, с която Стоун взима статуетка след статуетка.

Лили: Изабел Юпер (Elle”)

Заради безупречното пресъздаване на сложния персонаж във филма „Elle”.

Нина: Изабел Юпер (Elle”)

Категорично залагам на Изабел Юпер, колкото и да ми се иска да е на Ема Стоун, тъй като ролята на Избел е в пъти по-сложна за изиграване, от тази на Ема в “La La Land”.

1


„Най-добра главна мъжка роля“ 

П: Кейси Афлек (Manchester by the sea„)

В случая би било грях наградата да не отиде при по-малкия брат на Бен Афлек. Той буквално излиза на преден план и разбива всеки номиниран в тази категория с невероятното си изпълнение на изстрадал от живота мъж. Той взе 2 от 3 най-важни награди преди церемонията. Стискам му палци да получи и най-голямата. Конкуренти биха му били Раян Гослинг и Дензъл Уошингтън, които също вдигнаха някои важни награди преди него, но смятам, че играта на Кейси засенчва всеки един от тях.

Л: Кейси Афлек („Manchester by the sea„)

Защото е трудно да се предаде болката на един персонаж до толкова достоверно, че зрителят да съпреживее видяното.

Н: Кейси Афлек („Manchester by the sea„)

Единодушно и категорично залагаме на Кейси Афлек, колкото и да харесвам Раян Гослинг или непринуденото му поведение в “La La Land”, тук наградата най-много заслужава да вземе Кейси. Успява да повлияе на зрителя, карайки го за миг да си помисли, че всичко на екрана е действителност и той страда истински.

2


„Най-добър режисьор“

П: Деймиън Шазел („La La Land“)

Тук надпреварата също е много оспорвана, макар да изглежда предрешена за повечето. Бари Дженкинс е сглобил един наистина красив филми с невроятна визия и характер, които черпи също от собствения си живот. Кенет Лонерган улавя брилятно битовизма и ежедневието в малките провинциални градчета в Щатите. Дени Вилньов може да се похвали с преорентиране на sci-fi жанра с направеното от него в „Първи Контакт.“ Мел Гибсън… Всъщност не знам какво прави той в тази категория на мястото на Том Форд. В крайна сметка, заради невероятния визуален заряд, който носи „Ла Ла Ленд“, Шазел изглежда по-вероятен да грабне статуетката.

Л: Деймиън Шазел („La La Land“)

Защото филмът, които създава е изпипан до последния детайл.

Н: Деймиън Шазел („La La Land“)

Адмирации за младия режисьор Шазел, който успява да създаде толкова изящен филм. Заслужава да грабне статуетката именно той, защото проучва в дълбочина някои от класиките на музикалното кино и прави референции към любимите си произведения. Стойностна кинолента се получава тогава, когато режисьорът обстойно се е запознал с историята и особеностите на кинематографията.

3


„Най-добър адаптиран сценарий“

П: „Nocturnal Animals“

Всички заглавия в тази категория заслужават наградата, като цяло и критиците дават различни оценки на различните видове награди. Тук обаче е време Том Форд да блесне с пълна сила заради невероятния пъзел, който е съчинил от романа „Тони и Сюзън.“ Филмът трябваше да бъде номиниран поне в още 2-3 категории, но кои сме ние да решаваме. Има голяма вероятност все пак Огъст Уилсън да вземе посмъртен оскар за „Прегради“, както и Бари Дженкинс да се утеши с тази награда, но силен фаворит до момента е модния дизайнер на „Гучи“.

Лили: „Arrival

Защото успява да разнообрази и промени sci-fi жанра.

Н: “Lion”

Залагам на него заради историята, опираща се върху душата, която страда, моли се и надеждата в нея умира последна.


„Най-добър оригинален сценарий“

Пламен: Manchester by the sea

В тази категория до момента „La La land“ и „Manchester by the sea“ се съзтезават оспорвано помежду си, до степен, в която не можаха да накарат критиците да изберат победител при раздаването на техните награди „Critics Choice.“ Шазел взе глобус, а Лонерган „БАФТА“ и няма официален фаворит до момента за „Оскар.“ „La La land“ изглежда като по-вероятен такъв, с оглед на факта, че излиза цялостен победител от всяка церемония до момента, но все пак… „Манчестър край морето“ притежава по плътни, смислени и като цяло по-реални герои. Сценаристът наистина е създал хора доста по-близки до реалното ежедневие, което трябва да е фактор за Академията. „Оскар“ за Лонерган, моля.

Лили: „La la land“

Въпреки че истинският оригинален сюжет можем да открием в “The Lobster”

Н: „La la land“

Трудно ми е да избера между „La La land“ и „Manchester by the sea“, но ще заложа на филма с повече номинации, въпреки че не съм сигурна, че това е сценарият, който най-много го заслужава, когато има толкова други достойни претенденти за статуетката.

5


„Най-добър филм“

П: „La la land“

Черешката на тортата във всяка една церемония през годините. Тази категория, странно или не, изглежда най-сигурна до момента. Еуфорията по филма е пълна – разказва за града, който е меката на киното, възражда отдавна забравен и обичан от Академията жанр. Стана рекордьор по награди „Златен глобус“ и има ли нужда да казваме повече? Всеки един от другите номинирани филми би бил шок за всички, дори и за избралите го.

И след тази прогноза, бих казал, нека обратното броене започне и да се надяваме, че ще бъде оценен правилно тази година.

Л: „La la land“

Защото отговаря на всяка една предпоставка за взимането на голямата статуетка. Съчетание от визия и интересна история, брилянтна актьорска игра, запомнящ се саундтрак и послание, което остава в съзнанието. Един реверанс към джаз музиката и задкулисен поглед в Холивуд.

Н: „La la land“

Залагам на него като категоричен победител в категорията, най-вече заради музиката, посланието и липсата на “happy end”, което е голямо предимство за филм от Холивуд.


„Най-добра поддържащата женска роля“

П: Виола Дейвис („Fences“)

Тази категория изглежда почти предрешена. Виола Дейвис обира награда след награда за „Прегради“ и тук изглежда като сигурен победител след като взе „Златен глобус“, „БАФТА“ и наградата на Гилдията на актьорите. Имайки предвид, че не играе ролята за първи път, след много театрални постановки, тя е съвсем истинска в представянето. Аз смятам обаче, че Мишел Уилиямс трябва да грабне статуетката, тъй като тя е по-въздействаща. За малкото си екранно време в „Манчестър край морето“ тя успява да донесе емоции, колкото за цял филм. И все пак тук не се очакват изненади.

Л: Мишел Уилямс („Manchester by the sea„)

Защото въпреки краткото присъствие във филма, оставя забележима следа благодарение на актьорските си умения.

Н: Октавия Спенсър („Hidden Figures“)

Смятам, че ролята ѝ е подценена и заслужава да получи наградата, независимо от фаворитите за момента в лицето на Мишел Уилямс и Виола Дейвис.

8


„Най-добра поддържаща мъжка роля“

П: Махершала Али (Moonlight)

Тук изглежда критиците имат най-много затруднения пред себе си. В три от най-главните награди спечелиха трима различни актьори. Аарън Тейлър-Джонсън за „Хищници в мрака“ взе „Златен глобус“, Дев Пател взе награда „БАФТА“ за изпълнението си в „Лъв“ и Махершала Али взе наградата на Гилдията на актьорите за „Лунна светлина.“ Другите преденти също не са слаби, имаме Джеф Бриджис, Майкъл Шанън и Лукас Хеджес. Все пак тук наградата би трябвало да отиде за изпълнението на Махершала Али, той е брилянтен, в така или иначе изключително красивия филм на Бари Дженкинс.

Л: Джеф Бриджис („Hell or High Water“)

Защото прави протагониста си колоритен – силен, в същото време уязвим, строг, но справедлив. А зрителят му вярва.

Н: Лукас Хеджес (“Manchester by the Sea”)

Моят залог е за Хеджес, защото неговата роля е от изключителна важност за пресъздаването на меланхоличното настроение на филма, вследствие на трудностите, които среща Кейси. Голяма доза за успеха на филма има и Лукас.

И не на последно място стискаме палци на българското участие в „Оскарите“ на Теодор Ушев с надеждата да ни донесе радост и статуетката за най-добър анимиран късометражен филм!

Запознайте се с ЕКИПА на Melange, който написа тази статия за вас, кинолюбители.

 

Нина Ганчева
е филолог по образование и дипломиран магистър - специалност „Литература, кино и визуална култура“. Интересува се от европейско кино, дигитален маркетинг, съвременна европейска проза и пътувания. Тя е основател и главен редактор на „Melange”.

1 Коментар

 1. Best Motion Picture of the Year La La Land
  Best Performance by an Actor in a Leading Role Denzel Washington
  Best Performance by an Actress in a Leading Role Emma Stone
  Best Performance by an Actor in a Supporting Role Mahershala Ali
  Best Performance by an Actress in a Supporting Role Viola Davis
  Best Achievement in Directing Damien Chazelle
  Best Original Screenplay Manchester by the Sea
  Best Adapted Screenplay Moonlight
  Best Animated Feature Film of the Year Zootopia
  Best Foreign Language Film of the Year The Salesman
  Best Achievement in Cinematography La La Land
  Best Achievement in Film Editing La La Land
  Best Achievement in Production Design La La Land
  Best Achievement in Costume Design Jackie
  Best Achievement in Makeup and Hairstyling Star Trek Beyond
  Best Achievement in Music Written for Motion Pictures (Original Score) La La Land
  Best Achievement in Music Written for Motion Pictures (Original Song) City of Stars
  Best Achievement in Sound Mixing La La Land
  Best Achievement in Sound Editing Hacksaw Ridge
  Best Achievement in Visual Effects The Jungle Book
  Best Documentary Feature O.J.: Made in America
  Best Documentary Short Subject The White Helmets
  Best Animated Short Film Piper
  Best Live Action Short Film Ennemis intérieurs

  Обикновено познавам 85-90 процента от категориите. Сега ще видим колко ще позная.

  Отговор

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация