Краят на една вселена на малкия екран

След малко по-продължително отсъствие от наша страна, дойде време да се завърнем с една актуална и в същото време натъжаваща новина. В следващите редове ще видим как финансовата гледна точка все повече измества фен базите и същевременно отнема надеждите на почитателите на качествени продукции. Подобни полемики убиват части от съвременната телевизия дори и в най-плодородната им период, в който се намират в момента.

disney

Покрай всички дълги преговори с „Фокс“ и редица други проекти, чакащи своята премиера, „Дисни“ разработва и своя собствена стрийминг платформа, която се очаква да бъде официално пусната през есента на 2019. Новината за този нов продукт беше разпространена преди известно време и предизвика въпроси относно договора на гиганта с „Нетфликс“ и продукциите им в тази платформа. Феновете на „Марвел“ бяха изключително притеснени за 6-те сериала, които вече се радваха на голям успех по това време.

След като пет от шест продукции се сдобиха с нов сезон (през изминалата и тази година) и с наближаването на официалния старт на новата стрийминг платформа на „Дисни“, от „Нетфликс“ дръпнаха шалтера на най-ниско оценения сериал „Iron fist.” Всъщност, този развой на нещата не е никак неочакван. Вторият сезон значително повиши нивото на продукцията и имах усещането, че идеята ще бъде продължена, но уви – не. След което дойде време и за втория сезон на „Luke Cage”, който със сигурност успя да надгради първия, като предизвика доста въпроси след края си. Няколко седмици по-късно излезе и шокиращата новина за спирането на сериала. Останалото е просто преповтаряща се история след „Daredevil”, a след „The Punisher” официално приключиха и “Jessica Jones”, точно преди третия ѝ сезон на екран.

Netflix

Едно първоначално партньорство, което доведе до един от най-силните продукти с комиксов характер, излизали на телевизионния пазар, беше единодушно прекъснато, поради нежеланието на „Нетфликс“ да се превърне в трамплин за новата платформа на „Дисни.“ След като компанията с лого на Мики Маус реши да изтегли своевременно всичките си продукции от стрийминг платформата, за да ги подготви за своята, стана ясно, че и успешната малка вселена на „Марвел“ ще последва съдбата на останалите.

„The Punisher” е от този тип сериали, в който забравяш изцяло, че е по комикс, просто защото е изключително сполучлив. Смразяващ и същевременно болезнено откровен – това е може би най-точното определение за цялата тематика на продукцията с две думи, а Джон Бернтал е много добър в ролята си.

marvel

Всички изписани редове до тук са едно своеобразно разочарование на иначе така романтичните ми представи за стрийминг платформите. Те дават много възможности на различни артисти и визионери да създават продукти от всякакъв характер и естество, но очевидно, когато се стигне до някой, който иска да последва своя път в посоката на тези услуги, бива отхвърлен, защото е конкуренция.

А къде остават феновете като нас? Тези, които гледаме едни от детските си герои във вече възмъжали продукти и се наслаждаваме на тяхната хуманност, просто ще трябва да преглътнем поредната загуба. Киното се превърна в продукт, предназначен повече за финансови облаги, отколкото за аудиторни възхвали, а ние ще трябва да се примирим с мисълта, че светът днес функционира по този начин.


Харесайте официалната ни страница и във FacebookMelange, за да следите за всички актуални новини от света на киното. 🙂

Пламен Маринов
изучава две години „Мениджмънт на туризма“, а в момента продължава бакалавърската си степен със специалност „Икономика и бизнес администрация“ в Олборг, Дания. Отдаден фен на американското, комерсиално и независимо кино.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация