Мълчанието (The Silence), Ingmar Bergman, 1963

„Мълчанието“ е филм за отчуждението между две сестри и техните взаимоотношения. По-младата е все още достатъчно привлекателна, за си избере любовник, а по-голямата (вече много болна), иска да общува,  да бъде сред хората, за да се почувства жива, но не може да напусне хотелската си стая. В това дълго пътешествие из човешката душевност, присъства и едно малко момче, което като в приказна фантасмагория среща група джуджета. Коя ли от двете сестри е неговата майка?

Silence melange.bg

Ана (Гунел Линдблом) е символ на плътското желание. Тя е неспособна да обича, но същевременно е лекомислена и управлявана от страстите си. Естер (Ингрид Тулин) е нейна противоположност и превъплъщение на интелекта. Тя не намира смисъла на живота единствено в книгите. За разлика от Ана, Естер няма влечение към мъжете и за сметка на това обича алкохола. Липсата на плътско желание към противоположния пол при нея се компенсира с неосъзнато и странно влечение към собствената й сестра. Ако се питате защо тази класическа доза Бергман се нарича „Мълчанието“, то горещо ви препоръчваме да го гледате.

Нина Ганчева
е филолог по образование и дипломиран магистър - специалност „Литература, кино и визуална култура“. Интересува се от европейско кино, дигитален маркетинг, съвременна европейска проза и пътувания. Тя е основател и главен редактор на „Melange”.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация