Честваме 100-годишнината на българското кино

На 13 януари 2015 година се чества 100-годишнината на българското кино. На тази дата през 1915 година е прожектирана първата публична премиера на българския игрален филм „Българан е галант“, който е черно-бял и ням на режисьора Васил Гендов. Ако имената на братя Люмиер са световноизвестни за киното, то името на Гендов е основополагащо за българската кинематография, което е повод за гордост. Принос за националното ни кино има и с късометражния игрален филм „Бай Ганьо“ от 1922 година, по негов сценарий и режисура, който от своя страна е първият български звуков филм.

васил-гендов-е-здравей

home~bjqWc5~BmYUIv_j

Васил Гендов

Повод за радост е и фактът, че българското кино ще има своето специално участие на световните фестивали по случай 100-годишнината си, която ще се чества и отбелязва в цялата страна през всички месеци на 2015 г. Голяма част от документалните ни филми получават награди през последната година.

Своето дейно участие в отбелязването на юбилейния век взима Българската национална телевизия, с предложена анкета, която да определи кои са 100-те любими филма на българските зрители, след което бъдат излъчени водещите заглавия. Изборът им започна през октомври предишната година. Всеки може да се наслади на редица известни и хитови заглавия за родното ни кино, сред които са неостаряващите и винаги актуални класики: „Оркестър без име“, „Авантаж“, „Вчера“, „Вилна зона“, „Крадецът на праскови“, „Куче в чекмедже“ и много други.

По време на предстоящия Международния филмов фестивал в Кан през месец май 2015, също се очаква да бъде отбелязано това значимо събитие за българското кино.

Нина Ганчева
е филолог по образование и дипломиран магистър - специалност „Литература, кино и визуална култура“. Интересува се от европейско кино, дигитален маркетинг, съвременна европейска проза и пътувания. Тя е основател и главен редактор на „Melange”.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация