Рецензия

Пламен Маринов
Прочетете рецензията

Интелигентното извънземно нашествие и „Първи контакт“

Всички знаем, че извънземните са разтеглива тема в света на киното. Само преди малко повече от 2 години и половина на бял свят се появи „На ръба на утрешния ден“, който беше едно хубаво блокбъстър кино. Kакво би било ако извънземни се настанят на земятa, но не правят нищо, а просто стоят на едно място? Отговорът на този въпрос се опитва да ни даде Денис Вилньов в последния си за момента проект „Първи контакт.“

arrrivalmelangebg

Сюжетът се върти около 12 космически кораба, които стъпват на земята, без да предприемат никакви действия и не комуникират с хората на земята. Тогава, в опит да намери начин за вербална връзка с тях, се впуска Луис Банкс, в ролята Ейми Адамс, е експерт лингвист заинтересован от възможността да общува с тях.

Трудно би било да пиша за този филм без да издам нищичко, защото начинът, по който е направен издава сам по себе си от самото начало. Действието в началото на филма се развива с по-бавни темпове и изследва буквално трудностите в комуникацията с извънземните, след като те имат собствен език и писменост, непонятни за човека. Филмът много умело изследва тази тематика и представя една по различна идея за извънземното нашествие. Концепцията след това драстично се променя и напрежението започва да нараства с по-бързи темпове, завладявайки зрителя, до момента, в който се чуди дали всичко, което е гледал е било точно така.

SOYL_D044_12364

Бих сравнил тази лента единствено с филмите на Кристофър Нолън през последните години – „Генезис“ и „Интерстелар“. “Първи контакт” буквално ми се стори като направен от него, но с една малка разлика – визията на Дени Вилньов. Той показва една величeствена представа преди първия контакт в космическия кораб и премерено засилва съспенса, преди да се случи. За пореден път той потвърждава, че е един от модерните визионери в Холивуд обяснявайки избора му за продължението на „Blade Runner“.

Музиката и сценарият са в постоянен унисон и градация. Сценарият на филма е поетапен, за да може зрителят да е нащрек за случващото се, а краят носи със себе си послание, преследващо те с дни, което е трудно начинание за sci-fi жанра. Музиката е композирана, така че зрителят да се потопи в атмосферата на лентата до самия ѝ край. Вижте трейлъра ТУК:

Arrivalmelangebg

„Първи контакт“ би било добро решение, ако искате качествено sci-fi кино. Актьорският състав е изключително добър, начело с Ейми Адамс, която е брилятна в ролята си. Сценарият и режисурата са на високо ниво за филм от такъв ранг. Филмът има всички предпоставки да се превърне в научно-фантастична класика, както и да грабне някоя друга награда от предстоящите.

8.2

Страхотен

Пламен Маринов
изучава две години „Мениджмънт на туризма“, а в момента продължава бакалавърската си степен със специалност „Икономика и бизнес администрация“ в Олборг, Дания. Отдаден фен на американското, комерсиално и независимо кино.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация