Рецензия

Нина Ганчева
Прочетете рецензията

Японската анимация “Подвижният замък на Хоул” от 2004 година на режисьора Хаяо Миядзаки е по романа на Даян Уейн Джоунс. Първият кадър на филма визуализира към заглавието с движещия се замък.
moving

За разлика от повечето анимации, в този филм се забелязва във висока степен реализъм откъм проблеми и теми засегнати в него, пресъздава се усещането за реална и естествена среда, но в един вълшебен свят с гама от цветове и рисунки. На преден план се открояват множество движения, които са изпълнени с финес и грациозност, създават впечатление за редица случващи се неща, заедно с танца във въздуха, където липсва изцяло статичността.

3087
Звукът е изграден с помощта на записани естествени звуци от заобикалящата ни среда, правейки го по-реалистичен във възприемането. Визуалният ефект и цветовият контраст са постигнати благодарение на редица аниматори, участвали в създаването на филма, може да се оприличи на анимацията “Up” – “В небето” от 2003 година на режисьорите Пийт Доктър и Боб Питърсън. Ролята на художника е от ключово значение за внушително изобразените природни картини и облеклото на героите, което прави впечатление с ефирността и многообразната палитра от използвани цветове.

Представените герои са с разнообразни роли и всеки един от тях има ключово място за изграждането на сюжетната линия. Софи е млада шапкарка и всички дами на площада също са показани с многоoбразие от разноцветни шапки, допринасящи за изящно изпипаната картина и визуалното ѝ възприемане. Тя е необикновена в своята обикновеност и нейната сила се състои във вярата за един по-красив и добър свят, лишен от пороци и недоброжелатели.
148233

Като образ на положителния герой – помагач във всяка приказна и фантастична история, се появява плашилото, което е ряпа, винаги усмихнато и готово да се самопожертва. От друга страна, тегне проклятие над Вещицата на Пустошта, принудена да премине през редица приключения по пътя към развалянето му.

howl-castle-melange
Действията са забързани, така както не спира да се движи замъкът, задавайки цялостната фабула и сюжет. Поглъща всички сетива на зрителя, потопен в света на магичното и фантастичното, наслаждавайки се над непреходните неща в живота. Злото, винаги може да бъде победено, не само в приказките, но и в човешките взаимоотношения, да надмогнеш себе си, в името на доброто заложено в теб.

Фантастичното отключва въображението за тайните кътчета на съзнанието, което не само едно дете, но и възрастен човек винаги е бленувал да направи, а именно да полети и да притежава магически сили разрешаващи всичките му житейски проблеми. Пробуждайки фантазията на зрителя, го потапя в една вълшебна история, изпълнена с магьосници, вещици и демони.

8.4

Страхотен

Нина Ганчева
е филолог по образование и дипломиран магистър - специалност „Литература, кино и визуална култура“. Интересува се от европейско кино, дигитален маркетинг, съвременна европейска проза и пътувания. Тя е основател и главен редактор на „Melange”.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация