Дякон Левски – премиерата на филмa в НДК

Премиерата на филма Дякон Левски ще се състои на 16 февруари, от 19 часа в Зала 1 на НДК. Билетите са пуснати в продажба и цените са от 8 до 16 лева. Филмът се състои от две части, всяка от които по 105 минути. Заснет е на 40 локации в България, сред които са Видин, „Бабини Видини кули“, Велико Търново, Копривщица и редица манастири. Режисьор и сценарист на филма е Максим Генчев. В ролята на Васил Левски ще видим актьорите Веселин Плачков и Симеон Филипов, представяйки го в различни възрасти. Участват още Николай Сотиров, който е баронът-масон Бонър, Ивайло Аспарухов, Стоян Цветков, Горан Гънчев в ролята на Димитър Общи, Мехмед Билял, Николай Янев, Цветомир Ангелов, Деляна Добрева и други.

10665692_702148316521066_2843004813215753146_n

vasil-levskiЗа визуалния аспект допринасят операторът Христо Генков и художникът Николай Нинов. Образът на Васил Левски е пречупен през нова призма и интерпретация, различна от популярната. Във филма на Генчев се проследява живота на Апостола на българската свобода от детството му, до българската Голгота – бесилото. Преплетени са историческите факти с документална стилистика, а сюжетните линии са 5 на брой. Акцентът е поставен върху отношението на Апостола към родината, религията, борбата за свобода, любящата майка, любимата и не на последно място към себе си.

Резюмето на филма, гласи: Васил Левски върви сам срещу предателства, злоба, страх и безсилие! Сам и величествен сред февруарската пустош! А бесилото е само един оспорван исторически факт, който хвърля България в траур, всяка зима, от 140 години насам. И днес паметта на легендата Васил Левски разтърсва нацията на датата 6 февруари 1873г. – стар стил, което отговаря на датата 18 февруари по нов стил.levski-2

  Vasil_Levski                                                         

„Дела трябват, а не думи!“ – В. Левски

 

Нина Ганчева
е филолог по образование и дипломиран магистър - специалност „Литература, кино и визуална култура“. Интересува се от европейско кино, дигитален маркетинг, съвременна европейска проза и пътувания. Тя е основател и главен редактор на „Melange”.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация