Рецензия

Нина Ганчева
Прочетете рецензията

Трънливият път към ,,Дисни Уърлд“

Филмът „Проектът „Флорида“ на режисьора Шон Бейкър е едно изключително явление в света на независимото кино, което може да се похвали със „скромните“ 23 награди и цели 39 номинации.

Историята се върти около темпераментната и своенравна 6-годишна Мууни (Бруклин Принс) и нейните приятели по време на лятната им ваканция. Първоначалното заглавие е било замислено да бъде „Disney World”, заради локацията на развиващото се действие, в близост до замъка. Всъщност, ваканцията децата прекарват в хотелските стаи на боядисан в ярко лилаво мотел, за разлика от не толкова цветущото им положение.

florida projectСценарият е на Шон Бейкър в съавторство с Крис Бергок, а операторското майсторство е дело на Алексис Забе. Заснет е изключително прецизно, а плотът е изигран през призмата на актьори дебютанти, които впечатляват зрителите с непринудената си игра.

Невъзпитаното поведение на дъщеря ѝ не притеснява Хейли, дори напротив, тя го поощрява през цялото време. Реакциите ѝ като родител за пакостите, които правят децата не са обект на нейното внимание. Тя е прекалено заета с това да мисли как да изкара пари, докато междувременно пие, пуши и се забавлява. Проституирането е крайната фаза на отчаяние. Хейли привидно прави впечатление за силна и независима жена, която същевременно с това е голям непукист.

the-florida-projectИнтересна е историята покрай появата на Бриа Винаите и Бруклин Принс във филма.

Докато гледах Бриа, се замислих за това защо до този момент актьорският ѝ талант не е бил открит? Дали в реалния живот е със същото поведение? Изглеждаше така, сякаш не играе, а е самата себе си. Бриа получава одобрение от филмовата критика с нейния дебют в “Проектът „Флорида“ и без съмнение тепърва ще ѝ предстоят още много кариерни върхове. Изключително интересна е историята покрай нейното намиране и покана за главна роля. Режисьорът Бейкър се свързва с нея, след като попада на нейна публикация в Instagram, в която документира живота си, за да бъде в близък контакт с приятелите си от Ню Йорк, докато живее в Маями. Ето, че заслугата дължим на Шон.

Florida ProjectСходен е случаят и с Мууни (Бруклин Принс), която добива популярност с участието си в „Проектът „Флорида“. Тя влиза в роля толкова бързо, че създава усещането за непринуденост и детска игра. Притежава бърз ум и хитрост, съчетани с освободено, на моменти неконтролируемо поведение, вследствие на лошо възпитание или липсата на такова. Вулгарният език, използван от децата е най-малкият проблем във филма. Липсата на осъзнаване и поставяне на морални граници от страна на родителите, е далеч по-притеснителна.  Своеволията и пакостите остават почти винаги ненаказани, дори след запалване на умишлен пожар.

Достойнството на филма се състои в умението на режисьора непрекъснато да държи зрителя в напрежение и в очакване балонът да се спука, задавайки си въпроса кога и какви ще бъдат последствията от действията на героите. Възпитаването на деца е нелека задача, още повече, когато си на ръба на финансовото изнемогване, страдаш от липса на амбиции, но пък имаш добро сърце и искрено желаеш най-доброто за детето си.

florida projectАктьорите са представени открито, без цензура. Ситуациите на моменти са абсурдни, действията на образите – непредвидими, а последствията дебнат зад всеки ъгъл. Често хората предпочитат да осъждат другите, най-вече за това как възпитават децата си, пред това да се замислят по-дълбоко над истинската причина за стеклите се обстоятелства.

„Проектът „Флорида“ е човешки, по детски наивен, но в същото време сериозен филм за труднопостижимите мечти, а решението за бягство от реалността е в “Disney World”.

project florida„Проектът „Флорида“ на Шон Бейкър е сърцераздирателен, но също така е забавен, визуално зашеметяващ и откровен в детайлното си фокусиране върху младото момиче, чиито фантастични дни в сенките на „Disney World” в Орландо бавно са изсмуквани от бедността и отчаянието. Всеки, който е гледал предишния филм на Бейкър – заснетия с iPhone Мандарина, познава дарбата на режисьора да оставя актьорите си (повечето дебютанти, които никога преди това не са заставали пред камера) да разгръщат историята. Той се оттегля настрани, позволявайки им да опознават световете си.“

Луиза Роленхаген, GQ.com

Към трейлъра. Филмът е част от програмата на София Филм Фест. Вижте програмата на прожекциите тук.


⇒ Ако рецензията ти е допаднала, можеш да харесаш официалната ни страница и във FacebookMelange, за да следиш за още актуални рецензии и препоръки. 🙂

8.1

Страхотен

Нина Ганчева
е филолог по образование и дипломиран магистър - специалност „Литература, кино и визуална култура“. Интересува се от европейско кино, дигитален маркетинг, съвременна европейска проза и пътувания. Тя е основател и главен редактор на „Melange”.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация