Рецензия

Лиляна Георгиева
Прочетете рецензията

„Rachel Getting Married“ – има филми, които те карат да чувстваш

Това е един от филмите, които отдавна си стоят в Уочлиста и отлагам, и отлагам… Докато една вечер не реших просто да видя как ще ми понесе ако изгледам една драма, за която не съм чувала нищо особено, а просто ми е попаднала случайно.

Не мога да кажа, че харесвам Ан Хатауей. Винаги я свързвам с лигави роли в детски филми и романтични комедии. Единствено се сещам за трансформацията ѝ за ролята в мюзикъла „Клетниците”. Е, след като изгледах „Рейчъл се омъжва”, определено започвам да променям мнението си.

RGM3Плотът не е нищо ново – наркоманка се връща от възстановителен център за сватбата на сестра си. Филмът се развива през двата дни, в които тя се среща със семейството си и зрителите научават техните тайни и мъки.

През цялото време си мислех за най-популярния филм от „Догма 95” – „Фестът”Историята е отново свързана със семейството, с разликата, че поводът да се съберат заедно не е сватба. Освен това съм склонна да твърдя, че филмът с Хатауей в главната роля, е ако не на 100%, то поне на 90% в стила и по правилата на Догма 95, което за хора, които не са запознати, може да изглежда скучно и дори дразнещо. Музиката е на живо, камерата на доста места се клати, има много кадри, които са снимани като любителски, светлината в повечето сцени е естествена или от осветлението на къщата.

Има филми, които те карат да чувстваш. Да съчувстваш. Макар и историята да е предвидима, е представена толкова искрено, че влияе пряко върху емоциите. Човек може да усети щастието на хубавия повод – сватбата, но и болката, която въпреки това не може да бъде скрита. Нима не е това животът?!

Емоциите във филма се движат по тънката линия любов-омраза, прошка-вина, състрадание-страдание и това прави „Рейчъл се омъжва” истински.

rachel-getting-marriedСлед като изгледах филма, четох ревюто на Роджър Ебърт, който му е дал оценка 4 от 4 и започва с впечатлението, че филмът го е „вкарал във филма”, че е успял да почувства атмосферата. В Rotten Tomatoes ми направи впечатление, че критиката го харесва повече от обикновения зрител. Това не е чудно предвид факта, че почти целият филм се развива в една къща и разчита на диалози, както и представянето на нещо съвсем достъпно – сватба.

Именно простотата прави филма силен. Речите на близките на Рейчъл карат зрителя да се смее с глас, именно защото са толкова близки до реалността. В контраст с тях са изповедите на сбирката на зависимите, които споделят своите болки и опитите за решения на проблемите си.

Целият филм е изграден върху контрасти, което го прави една вълнуваща драма, на която си заслужава да бъде даден шанс.

Нека не забравяме, че режисьорът на „Рейчъл се омъжва” Джонатан Дим, е заснел и „Мълчанието на агнетата” Аз никога не бих предположила.

Виж трейлъра.

⇒ Ако този текст ти е допаднал, можеш да харесаш официалната ни страница и във FacebookMelange и да следиш за още актуални рецензии.

7

Добър

Лиляна Георгиева
е завършила бакалавърска степен „Медии и мениджмънт” в Кьолн и магистратура „Филмови науки/кинознание” в Берлин. След решението си да се завърне в България, записва магистратура "Журналистика, продуцентство и финанси". Киното е нейната страст. Освен старо и ново европейско кино, си пада по „мъжки филми”. Кои са нейните фаворити, с удоволствие би споделила на по чаша червено вино.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация