Северно сияние – фестивал на северното кино (2015)

На тазгодишния фестивал Северно сияние, избраните премиерни заглавия са 15 на брой от Дания, Норвегия, Финландия, Швеция, Естония и Исландия.

11933427_10207506682010651_119073367216744032_n

Откриването е на 24-и септември 2015г. с провокативното заглавие „Разврат на макс“ на Мартейн Торсон. Филмът е с 12 номинации за исландските филмови награди „Едда” и представя живота на депутата Лейфур Сигурдарсон – непоправим женкар, известен с алкохолните си подвизи, който е принуден да се лекува в клиника от своя приятел, премиера на Исландия.

„Разврат на макс“

„Срещата на випуска” ще представи новото шведско кино, а филмът е носител и на две награди от фестивала във Венеция. Той е дебют за Ана Одел, която е режисьор, сценарист и изпълнява главната роля в продукцията.

Сред останалите заглавия са: шведският филм „Его“ на Лиса Джеймс-Ларшон, както и „Хотел“ на Лиса Лангсет, показващ начините, които открива Ерика за разсейване от скуката. Тя попада в еклектична група и измисля необичаен начин да се измъкне от статичното си състояние: наемат стаи в хотели, където могат да запазят абсолютна анонимност и всеки един от тях получава шанса да се събуди като друг човек.

Hotell Melange

„Хотел“

Насладете се на още редица интересни филми и заглавия, в рамките на една седмица, а на финала фестивалът Северно сияние ще бъде закрит от „Бьорк: Биофилия“.

Фестивалът Северно сияние се организира от „Позор” с подкрепата на Nordisk Kulturfond, Посолството на Кралство Дания, Посолството на Кралство Норвегия, Посолството на Кралство Швеция, Посолството на Република Финландия и Исландския филмов фонд.

Нина Ганчева
е филолог по образование и дипломиран магистър - специалност „Литература, кино и визуална култура“. Интересува се от европейско кино, дигитален маркетинг, съвременна европейска проза и пътувания. Тя е основател и главен редактор на „Melange”.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация