Sofia Biting Docs Film Festival (01.10 – 10.10.2018)

poster-1-752x440

Октомври 2018. Есен. Време за документално кино и Sofia Biting Docs за шеста поредна година. Фестивалът започва на 1 октомври 2018 и ще продължи до 10 октомври, като ще представи цели 14 премиерни заглавия. За поредна година, нашите приятели Ангел и Здравко са се постарали да подберат най-добрите предложения. Те представят селекция от документални филми и се фокусират върху изключително актуални теми за обществото – нарушаване на човешките права, дискриминация на различните, интеграцията на малцинствата, проблемите с околната среда, както и всичко от документалното кино. Целта е както да информират, така и да провокират, да задават въпроси и да предизвикват дискусии.

Тази година фестивалът ще бъде открит с „Пътят на Сантяго: Пътешествие на духа“ – представен от режисьора Пламен Симеонов. Освен филми, зрителите ще могат да присъстват на лекции и организирани дебати в рамките на десет дни.

Един от най-екслузивните филми, които задължително ви препоръчваме да посетите е “Strike a pose”. Ще имате възможност да видите какви жертви може да прави човек и през какво преминава, за да изрази себе си. Споделяме Ви и част от резюмето на филма:

„През 1990 г. седем млади танцьори са избрани от Мадона, за да участват в турнето ѝBlond Ambition. На сцената, както и в провокативния филм „В легло с Мадона”, те се заявяват смело пред света. Един личен портрет, в който Луис, Хосе, Кевин, Салим, Карлтън и Оливър намират сили да преглътнат егото си и откровено да споделят за паденията и възходите в живота си.“160523_StrikeaPose

Друго интересно заглавие е Йога: архитектура на спокойствието. Фотографът Майкъл О’Нийл след лично премеждие , което преобръща живота му, решава да започне да следва пътя на духа си чрез йога.

„Пътуването никога нямаше конкретна крайна цел, беше просто моят личен път в йогата. Пътят беше река, а целта беше да си във водата. Енергията течеше като поток във връзката ми с йога. Нужни са ни само малко спокойствие и тишина, за да съпреживеем тези неща.“architecyoga1

Част от програмата на Sofia Biting Docs са: „Морето ни гледа отдалеч“, „В Кабадио времето тече на бос крак“, „Член 18“, „Кетермая“, „В царството на Бърнинг Мен“, „Градината на Пресвета Богородица“ и други. Пълната програма на фестивала можете да видите ТУК.

all18

Изборът е труден кои точно заглавия да ви препоръчаме, тъй като всеки един от филмите заслужава внимание, затова ще оставим преценката на вас! Хайде на кино! 🙂


Харесай официалната ни страница и във FacebookMelange, за да следиш всички актуални новини от света на киното. 🙂

Нина Ганчева
е филолог по образование и дипломиран магистър - специалност „Литература, кино и визуална култура“. Интересува се от европейско кино, дигитален маркетинг, съвременна европейска проза и пътувания. Тя е основател и главен редактор на „Melange”.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация