София Филм Фест 2018 с акцент върху спорта

МАРТ е времето за кино в творческия град на киното СОФИЯ!

sff 2018 melange.bg

22-ри международен филмов фестивал
София Филм Фест

Само след 8 дни световното кино и неговите автори ще преместят фокуса си към столицата на България. Международният филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival), включен в класацията на сп. „Variety” сред 50-те топ-фестивала в киноиндустрията, ще се срещне за 22-ра поредна година с вярната си публика и многобройните международни гости – в София през март ще бъдат представени най-актуалните творби от европейското, световното и българското кино.

През 2018 година темата на София Филм Фест, преплетена творчески във визията на фестивала, е свързана с избора на София за Европейска столица на спорта. Тази титла има за цел да популяризира активния начин на живот, развитието на спортни политики и инфраструктура с добри съоръжения, програми и активности. Акцентът е върху масовия спорт и върху значението на спорта като приоритет в живота на хората. Този специален фокус ще присъства и във филмовата програма на фестивала чрез селекция от филми и събития на спортна тематика.

Официалното откриване на 22-рия София Филм Фест ще бъде на 7 март 2018. Церемонията по награждаването ще се състои на 16 март. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 29 март. Специална програма в Дома на киното, свързана с тематични събития на фестивала, ще стартира още от 1 март.

На фестивала ще бъдат представени 172 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма.

touch_me_not_melange

Филмът „Не ме докосвай“ (Touch me not) на режисьорката Адина Пинтилие получи Златна мечка за най-добър филм. Лентата е копродукция между Румъния, Германия, Чехия, България и Франция. В “Touch me not” роли имат и българските актьори Ирмена Чичикова и Георги Налджиев. Копродуцент е Мартичка Божилова. Филмът провокира полюсните реакции на критиците и ще можете да гледате премиерата в България на 14 март, която е част от програмата на фестивала.

22-рият София Филм Фест се открива на 7 март в Зала 1 на НДК с официалната премиера на най-новия игрален филм на Милко Лазаров – „Áга”, който закри с огромен успех основната конкурсна програма на Берлинале 2018Българският филм „Áга“ на реж. Милко Лазаров („Отчуждение“) открива фестивала дни след като е закрил официалната програма на Берлинале. Филмът е сниман в Далечния Север, в Якутия и разказва за живота на семейство ескимоси. Лентата е копродукция на България, Германия и Франция с главен продуцент Веселка Кирякова („Ред карпет“), която работи с Милко Лазаров от успешния му дебют „Отчуждение“, представен също на  София Мийтингс, отличен с две награди от най-стария кинофестивал в света – Венеция.

aga_melangebg

За 16-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7,000 евро, осигурена от Столична община.

 Ето и 12-те конкурсни филма:

* 3/4(2017) – България-Германия, режисьор Илиян Метев
* „Адам“ („Adam”, 2018) – Германия-Исландия-САЩ-Мексико, режисьор Мария Солрум

* Блокаж(„Blockage / Sade Ma’bar“, 2017) – Иран, режисьор Мохсен Гараи

* „В един друг живот“ („In Another Life“, 2017) – Великобритания, режисьор Джейсън Уингард

* „Генезис“ („Genesis“, 2018) – Унгария, режисьор Арпад Богдан

* „Гълъбът(„The Pigeon / Güvercin”, 2018) – Турция, режисьор Бану Шиваци

* „Йева“ („Yeva“, 2017) – Армения-Иран, режисьор Анахид Абад

* „На крачка зад Серафима“ („One Step Behind the Seraphim / Un pas în urma serafimilor“, 2017) – Румъния, режисьор Даниел Санду

* „Радиограмофон(„Radiogram”, 2017) – България-Полша, режисьор Рузие Хасанова

* „Срещу вятъра“ („Facing the Wind / Con el viento“, 2018) – Испания-Аржентина-Франция, режисьор Мерицел Колел

* „Тиха нощ(„Silent Night / Cicha noc”, 2017) – Полша, режисьор Пьотр Домалевски

* „Червената крава“ („Red Cow / Para Aduma“, 2018) – Израел, режисьор Цивия Баркай

Пълната програма на фестивала можете да видите ТУК.


Харесай официалната ни страница и във FacebookMelange, за да следиш всички актуални новини от света на киното. 🙂

Нина Ганчева
е филолог по образование и дипломиран магистър - специалност „Литература, кино и визуална култура“. Интересува се от европейско кино, дигитален маркетинг, съвременна европейска проза и пътувания. Тя е основател и главен редактор на „Melange”.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация