19-ият София Филм Фест (5-15-29 / 03 / 2015)

На 5 март е официалното откриване на 19-ия София Филм Фест (Sofia International Film Festival). Програмата съдържа над 200 филма, сред които пълнометражни игрални, документални и късометражни заглавия, а по случай 100-годишнината на родното ни кино са добавени и над 70 български прожекции. Фестивалът се организира от Арт Фест, в партньорство с Министерството на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата и ще продължи почти до края на месеца – 29 март.

plakat3

Първите пролетни дни на март не биха могли да бъдат същите без София Филм Фест, който е включен в класацията на 50-те световни топ-фестивала (според сп. “Variety”) и предизвиква положителни емоции, зареждащи с оптимизъм киноманиаците. Церемонията по награждаването ще се състои на 14-и март, а след това градовете Варна, Бургас и Пловдив ще имат възможността да се насладят на любимите заглавия.

Събитието се открива с български филм „Досието Петров“ на Георги Балабанов по сценарий на Жан-Клод Кариер в НДК. А сред очакваните с голям интерес премиери са награденият в чужбина „Урок“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, „Буферна зона“ на Георги Дюлгеров, „Омбре“ на Захари Паунов, документалните „Любов и инженерство“ на Тонислав Христов, късометражният „Пламен“ за Пламен Горанов и други.

Десет класически заглавия на български режисьори и едни от най-успешните прожекции на новото родно кино също ще допълват програмата. Една част от тях са: „Авантаж“, „Козият рог“, „Дзифт“, „Мисия Лондон“, „Всичко е любов“, „Писмо в бутилка“, „Понеделник сутрин“ и други.

1472760_595_

Билетите са пуснати в продажба още от края на месец февруари, но можете да резервирате или да закупите и онлайн. Тази година отново имате възможността да се сдобиете с билет в Кен, а в някои от тях ЗЛАТНИЯТ БИЛЕТ очаква петима късметлии, които ще получат достъп до всички прожекции и партита на София Филм Фест.

Нина Ганчева
е филолог по образование и дипломиран магистър - специалност „Литература, кино и визуална култура“. Интересува се от европейско кино, дигитален маркетинг, съвременна европейска проза и пътувания. Тя е основател и главен редактор на „Melange”.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация