Северно сияние – фестивал за скандинавско кино (2014)

Фестивалът Северно сияние представя различното кино във всичките му измерения. Салоните, които ще показват избраните заглавия тази година са Дом на киното, Евро синема, Одеон и Културен център G8.

Capture3

Северно сияние бе открито с филма на шведския режисьор Ян Троел „Последната присъда“. Филмът е екранизация по роман на Кене Фант. Останалите включени заглавия, които са общо 14 на брой също са адаптации по литературни произведения. Неслучайно по същото време се провежда и Софийският литературен фестивал, който представя скандинавска литература за любителите не само на нордското кино, като им се предоставя възможността да се запознаят с книги на тази тематика.

NorthoftheSun

Предвидени са допълнителни прожекции за документалния филм „На север от слънцето“, който се очаква с голям интерес от зрителите. Сред останалите заглавия са „Момиче на повикване“ на Микаел Марсимаин, който е номиниран за най-добър филм от Европейската филмова академия, както и създадената по действителен случай биографична драма на Биле Аугуст „Мари Кройер“. Акцентира се и върху редица други филми, които ще можете да видите в периода между трети и единадесети декември 2014 година в посочените кина.

Melange

„Момиче на повикване“

Северно сияние се организира с подкрепата на Нордския културен фонд и в партньорство с Посолството на Кралство Дания, Посолството на Кралство Норвегия, Посолството на Финландия и Консулството на Швеция в София.

Нина Ганчева
е филолог по образование и дипломиран магистър - специалност „Литература, кино и визуална култура“. Интересува се от европейско кино, дигитален маркетинг, съвременна европейска проза и пътувания. Тя е основател и главен редактор на „Melange”.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация