Великата илюзия (The Grand Illusion), Jean Renoir, 1937

Тезата на Жан Реноар е, че хората не се делят по вертикала, а по хоризонтала (социални групи). Заглавието „Великата илюзия“ е такова, заради заблудата, че няма да има война. Сюжетът не дава особено указание за каква “илюзия” става въпрос. Разказва за живота и опитите за бягство на група френски военнопленници в германски плен по време на Първата световна война.  Думите на Марешал, че по нищо не си личи, че планинската верига в далечината бележи швейцарската граница, Розентал отвръща:

„Границите са измислица на хората. Природата не я е грижа за тях.”

Всички теми във филма могат да бъдат организирани и разбрани около идеята за неприродността (противоестествеността) на границите между човешките същества и в този смисъл за илюзорността, от гледна точка на самото естество.
grand illussion

В действителност, филмът като цяло може да бъде разбран като третиране на темата за илюзорността на границите между хората в пълнотата на тяхното възможно многообразие, граници – съсловни, имуществени, етнически, расови, национални, културни.  Жан Реноар сякаш търси падането на границите между хората изцяло в личен план – в индивидуалната саможертва, в личното приятелство и в любовта. Той се саморазкрива не просто като голям майстор на киноезика, но и като творец, надарен с добър нюх към автентично човешкото.

Вижте трейлъра на филма.

Нина Ганчева
е филолог по образование и дипломиран магистър - специалност „Литература, кино и визуална култура“. Интересува се от европейско кино, дигитален маркетинг, съвременна европейска проза и пътувания. Тя е основател и главен редактор на „Melange”.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация