Sofia MENAR Film Festival (15 януари – 1 февруари 2015)

Sofia MENAR Film Festival е кинофестивал, който се организира от “Позор“ и потапя българската публика в културата и традициите на ислямския свят. Подбрани са едни от най-добрите игрални, документални и късометражни филми на Близкия Изток и Северна Африка. Културното събитие  се провежда всяка година през януари месец. През 2015 година това е седмото издание на фестивала, в който зрителите могат да се запознаят с програмата на излъчваните филми от 15 януари до 1 февруари в салоните на Дома на киното, Евро синема, Културен център G8 , Чешки център, Институт Сервантес и Dada Cultural Bar.

menar-site-2-red

Абревиатурата MENAR идва от цялостното наименование на Близкия Изток и Северна Африка – Middle East and North Africa Region. А фокусът тази година ще бъде поставен върху независимото иранско кино. Ще се излъчат и закъснели премиери, сред които са иранският филм „Забранено за мъже“ на режисьора Рамбод Джаван и „Маскаради“ на Люе Салем.

Зрителите ще могат да видят над 50 заглавия избрани от общо 3500 филма, които са кандидатствали за участие във фестивала.  Една от най-интересните рубрики е „Керван Сарай“, която ще ни потопи в света на екзотиката и вълнуващите пътешествия. Чешкият филм ни впуска „С трабант до края на света“, а ирландците Кевин и Лари в „Тест за издръжливост“ ще обиколят над 27 държави с велосипед.

Един от фаворитите на международните фестивали за документално кино е „Следи от кръв“ на Андреа Калин и Оливер Лукаш, а сред късометражното кино ще бъдат показани редица заглавия сред, които са „Пропаст“, „Провали“, „На ръба“, „Къщата на мравките“ и други.

Нина Ганчева
е филолог по образование и дипломиран магистър - специалност „Литература, кино и визуална култура“. Интересува се от европейско кино, дигитален маркетинг, съвременна европейска проза и пътувания. Тя е основател и главен редактор на „Melange”.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация