Рецензия

Пламен Маринов

Железният юмрук: Втори сезон = втори шанс

“Marvel” продукциите набират все по-висока скорост. Джесика Джоунс и Люк Кейдж се представиха успешно във вторите сезони, Деърдевил дебне да се появи на бял свят съвсем скоро с третия си такъв, а вече излезе и вторият на най-малко успешния сериал от голямата четворка – „Железния Юмрук“.

melangeДействието в него следва събитията след „Защитниците“ и завета на Мат Мърдок към Дани Ранд да защитава Ню Йорк от гангстерите, наводнили града, след изчезването на “The Hand”. С хода на събитията и лутането на Дани към призванието му да бъде Железен юмрук, на пътя му ще се противопоставят едни от най-близките му хора, само за да го видят сломен.

С голямо нетърпение очаквах да видя продължението на сериала, имайки предвид колко незадоволително се представи първия път (според критиците). Взимайки под внимание лошия избор за шоурънър, малкото време за подготовка и недостатъчно добре написания сценарий, всичко взето накуп, всъщност е не толкова лош продукт. Да, не бих го сравнил с трудните избори на Джесика Джоунс, моралните дилеми в Люк Кейдж, а да не говорим за бойните сцени в Деърдевил, но самият сериал все пак имаше своя чар.

melange.bg„Железния юмрук“ ме впечатли повече през втория си сезон и то нетолкова със съдържанието си, колкото с онова, което успява да постигне, за разлика от първия. Един от основните недостатъци преди беше връзката между Уорд и Джой Мийчъм, която през втори не само разцъфтява, а е една от водещите нишки. Уорд има проблеми, които най-накрая излизат на повърхността, докато Джой води своя битка срещу брат си и Дани. Колийн Уинг се превръща в централен персонаж, който не измества от фокуса Дани Ранд, а просто се нарежда по важност до него. Общата структура на сериала е значително изменена, действията се развиват по-бързо и се забелязва добра хореография при бойните сцени.

Новият шоурънър М. Равън Метзнър заслужава похвала. Той продължава историята, запълвайки празнините от първия сезон със Скот Бък и започва нова, по-различна, бивайки по-успешен. Фин Джоунс този път е по-фокусиран в ролята на Дани Ранд.

banner iron fist2Бих нарекъл втория сезон на „Железният юмрук“ преходен, дори слагащ ново начало. Нека не забравяме, че историята продължава и ще спре там, където новият шоурънър реши, което гарантира, че през следващия сезон, той сам ще избере новите злодеи и продължението на историята като се надявам, че ще продължава да надгражда. Препоръчвам „Железният юмрук“, не само защото бележи един от най-големите прогреси сред сериалите в момента, а и защото колаборацията “Marvel” – “Netflix” си заслужава.


⇒ Ако рецензията ти е допаднала, можеш да харесаш официалната ни страница и във FacebookMelange, за да следиш за още актуални рецензии и препоръки. 🙂

6.4

Удовлетворителен

Пламен Маринов
изучава две години „Мениджмънт на туризма“, а в момента продължава бакалавърската си степен със специалност „Икономика и бизнес администрация“ в Олборг, Дания. Отдаден фен на американското, комерсиално и независимо кино.

Загубена парола

Регистрация