Рецензия

Пламен Маринов
Прочетете рецензията

Железен юмрук срещу критиците или защо „Iron Fist“ е достойно попълнение в телевизионната Вселена на Марвел

“Netflix” са една от компаниите, създаващи телевизия на най-високо ниво, толкова високо, че надали някой ще ги настигне. Те дадоха на света политическия „Къща от карти“, но ни дадоха един поглед към комиксовия свят, в който реализмът на героите е много по-голям от тези на широкия екран.

„Марвел“ подписа договор преди няколко години с тях за създаването на четири различни сериала със собствена история и пети, който събира героите за нещо като мини-отмъстителите. „Daredevil“ беше сензация с множеството бойни сцени и вътрешни конфликти. Джесика Джоунс е блестящо показно за хората, които могат, но не искат да са герои, макар да трябва. Люк Кейдж е пример за битките в обществото срещу расовите неправди и един достоен техен защитник. И накрая, получихме най-богатия от тези герои, завръщащ се вкъщи след 15 години, незнаещ мястото си в този свят – „Железният юмрук“.

Ще започнем от най-ранната фаза на негативизма от страна на критиците срещу „Железният юмрук“. Феновете въстанаха срещу факта, че актьорът, на когото е поверена ролята, трябва да бъде азиатец, макар оригиналният от комиксите да няма такива корени. Фин Джоунс, известен с ролята си на Лорас Тайрел от „Игра на тронове“, вметна че това няма да попречи на шоуто да разгърне потенциала на героя. Скот Бък, създателят на сериала, заявява, че е нямал представа за расовия оттенък на главния герой. Малко или много тези обстоятелства изиграват лоша шега на сериала, защото критиците очакваха солидна история от „Iron Fist“. Решението на “Netflix” да пуснат първите 6 епизода на критиците, няколко седмици преди целият сериал, е другото негативно нещо. Проблемът е, че първите няколко епизода разкриват същността на главния герой, неговите вътрешни борби и неволи, свързани със завръщането му с бавно и монотонно темпо, което е повод сериалът да бъде сдъвкан и изплют с унищожителните 17% в сайта за филмова и ТВ критика „Rotten Tomatoes“.

Няма да лъжа, че „Iron Fist“ има значителни проблеми с темпото си на развитие. Първите няколко епизода можеха да са изпълнени със значително повече мистерия и забързано движение от видяното, но и за това си има обяснение. Първата половина се съсредоточава най-вече към главния ни герой Дани Ранд, изчезнал преди 15 години в самолетна катастрофа, при която загиват родителите му. Тези епизоди са увлекателни, но лишени от особено развитие, виждаме борбата на Дани да се завърне в обществото и да бъде отново себе си преди катастрофата. Имаме и неговите най-добри приятели от детството: Джой и Уорд Мийчъм. Те са интересна комбинация и допринасят за сериала значително, имайки предвид тъмната тайна, която Уорд крие от сестра си, ескалирайки в края на шоуто. Обектът на интерес предизвиква обаче Колийн Уинг, тя е един от най-добре развитите герои след Дани Ранд.

maxresdefault (1)След като преминем през тези трудни първи епизоди, „Marvel“/“Netflix“ навлиза с пълна сила – много съспенс, ускорено темпо и кунг-фу ритници. След средата си, „Iron Fist“, се превръща в повече от достойно попълнение във Вселената, изпълнен точно с онова, което феновете обичат в тези супергеройски сериали. Появата на нощната сестра Клеър Темпъл е повече от интригуваща. Тя е замесена напълно достатъчно и тук, както и при останалите трима герои. Развитието на злодеите се променя тотално, решенията на Дани Ранд стават доста по-трудни в в сравнение с началото.

Ако говорим за кастинга, мнението ми е, че той е изключителен. Фин Джоунс се справя повече от добре в главната роля, което е потвърдено от голям брой die-hard фенове на комикса. Джесика Хенуик също се справя добре в ролята си на Колийн. Джесика Строуп и Том Пелфрей са успешни във връзката си на брат и сестра с много тайни помежду си.

maxresdefaultКритиката вече получи негативизма на феновете, които определиха сериала на равно ниво с останалите 3 такива, създадени от “Netflix”. „Iron Fist“ определено не е най-доброто попълнение, но не е и най-лошото такова. Аз лично бих го наредил на 3-о място от възможни 4. Съветът, който ще получите от мен е, да гледате без да се съобразявате с критиците, защото този тип сериали са на едно изключително високо ниво.

Трейлърът можеш да видиш тук.

⇒ Ако този текст ти е допаднал, можеш да харесаш официалната ни страница и във FacebookMelange, за да следиш за още актуални рецензии.

5.9

Приемлив

Пламен Маринов
изучава две години „Мениджмънт на туризма“, а в момента продължава бакалавърската си степен със специалност „Икономика и бизнес администрация“ в Олборг, Дания. Отдаден фен на американското, комерсиално и независимо кино.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация