Рецензия

Нина Ганчева
Прочетете рецензията

„Живи легенди“ на режисьора Ники Илиев се превърна в един от най-гледаните български филми у нас през 2014 година. Всеки българин би се радвал искрено на постиженията, които успява да достигне днес българското кино, в момент на криза, в епохата на глобализацията, но доколко този филм успява да задоволи зрителския интерес от страна на драматургия, сюжет и актьорска игра?

zhivi-legendi

В главната роля Орлин Павлов – Павел, претърпява инцидент и получава частична амнезия, успявайки умело да пресъздаде мисленето и поведението на тинейджър. От друга страна, във филма прави впечатление желанието на режисьора да се доближи до американския модел на поведение и култура, но в отделни епизоди е пресилено и неестествено. Ако зрителят отиде без очаквания за това, което ще види, както и би искал да разпусне, то това е филмът, но ако трябва да бъде разглеждан като изкуство, филмовият критик ще набележи множество слабости. Дразнещо за зрителските сетива е непрекъснатото продуктово позициониране, слабата актьорска игра, конкретно на Саня Борисова-Илиева.

jivi-legendi-melange
Безспорно идеята е интересна, но сюжетната линия не протича достатъчно убедително и достоверно. Като съществена слабост на филма бих откроила и липсата на характеристики на героите, което е от основно значение за драматургичната игра. Тук се задава въпросът кои са легендите? С какво тези герои са легендарни и биха могли да се нарекат такива? Със забавленията и безгрижното лято, или с провокативната поява на стриптизьорка в ролята на Яна Маринова.

Локациите, на които е заснет филмът, безспорно са красиви и помагат за общото възприемане, но филмът е реализиран изцяло с частни средства и, както вече се подчерта, с подкрепата на множество рекламодатели. Желанието за комични ситуации и оригиналност, често довежда до трагикомизъм във възприемането, когато е представено неубедително.

Драматично-сантименталният привкус на филма допада на масовата публика и се доближава до днешната съвременност, което го прави актуален и коментиран.

4.6

Сносен

Нина Ганчева
е филолог по образование и дипломиран магистър - специалност „Литература, кино и визуална култура“. Интересува се от европейско кино, дигитален маркетинг, съвременна европейска проза и пътувания. Тя е основател и главен редактор на „Melange”.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация