Рецензия

Пламен Маринов
Прочетете рецензията

Логан“ – комиксови герои в некомиксов филм

И преди съм казвал, че комиксовите филми владеят днешната блокбъстър територия. С липсата на все повече оригинални екшън истории, лентите със супергерои са едни от най-очакваните през цялата година. X-men е от малкото франчайзи, които не са в ръцете на Марвел, докато тези на 20th Century Fox са виждали и добри и лоши дни. Един от най-известните и обичани герои – Върколакът, се завръща за трети и последен път.Logan е последният филм, в който Хю Джакмън ще играе в тази роля.

Logan3

Историята на филма се развива в бъдещето и по-точно през 2029 година. Логан е остарял и със значителни здравословни проблеми. Той се грижи за Чарлс Екзейвиър, който е на прага на смъртта и прави всичко възможно да го запази жив, докато съдбоносна среща не го подтиква да бъде герой за последен път.

През годините всички филми за супергерои са следвали идеята за велика битка, без да бъде особено засягано развититето на героите. Като изключим „Черният рицар“, всичко останало не може да премине тази летва на символизъм, в идеята да бъдеш истински герой, от който хората се нуждаят. „Логан“ не е комиксов филм, а история за изстрадал мъж със свръхспособности, изморен от това, което е. Той се грижи за последния останал човек от неговото мутантско семейство, на прага на лудостта – Професор Екзейвиър. Връзката помежду им е проблемна, двамата отказват да признаят грешките си от миналото и носят тежкото бреме със себе си. С появата на малко момиченце с необикновени способности, двамата получават шанс да изкупят вината си. Тя подтиква Логан да преосмисли живота си и да изпита непознати за него чувства.

Logan

„Логан“ не е комиксов филм, комиксовите елементи в него са сведени до минимум. Единственото, което прави филма такъв, е участието на двама супергерои, но с това всички свръхсили приключват. Зрителят проследява история за изкуплението, за прошката и за новото начало. Рейтингът R (слаган за силно насилие и обидни думи) в случая не изглежда преувеличен, а напротив, показва истинската страна на Върколака, която феновете чакат от 17 години.

Режисьорът Джеймс Мангол отдава своята почит към героя с интересен начин на разказване. Екшън сцените са изключителни, внасящи нужната нотка за филм, от този тип. Сценарият е на високо ниво, а идеята, символиката, свързана с историята за X-men, е повече от впечатляваща. Актьорската игра на Хю Джакман, Патрик Стюарт и Дафни Кийн, без съмнение, са достойни за Оскар. Музиката е единственото нещо, което на мен лично не ми допадна в края на филма, тъй като липсва напрежението, а то би трябвало да присъства при такива сцени.

Logan4

За финал мога само да кажа, че „Логан“ се нарежда до един от най-добрите комиксови филми правени след „Черният рицар.“ С невероятна история, страхотна актьорска игра и дълбока емоционалност, това е история, която може да ви трогне и дори да ви разплаче в самия ѝ край. Да видите един от най-обичаните и известни супергерои в състоянието на човек, в края на неговия житейския път, е нещо наистина, което си заслужава.

Виж трейлъра.

⇒ Ако този текст ти е допаднал, можеш да харесаш официалната ни страница и във FacebookMelange и да следиш за още актуални рецензии.

6.8

Удовлетворителен

Пламен Маринов
изучава две години „Мениджмънт на туризма“, а в момента продължава бакалавърската си степен със специалност „Икономика и бизнес администрация“ в Олборг, Дания. Отдаден фен на американското, комерсиално и независимо кино.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация