Рецензия

Нина Ганчева
Прочетете рецензията

Норвежкият документален филм „На север от слънцето“ от 2012 година на режисьорите Йорн Ранум и Инге Веге бе излъчен в България на фестивала „Северно сияние“ през 2014 година, а поради засиления зрителски интерес бяха предвидени и извънредни прожекции.

Untitled

Във филма е представен животът на двайсетина годишните главни герои Инге и Йорн, които се заселват на пуст залив, прекарвайки девет месеца студена зима близо до бреговете на Северна Норвегия. Тяхното най-любимо занимание е да карат сърф, впускайки се в неописуемо приключение по гребена на вълните.

Мястото, което те откриват и решават да прекарат дълго време, изолирани от целия свят и интернет пространството, ги кара да израснат като личности и да не спират да мечтаят. Следвайки своята страст и стремежи, двамата приятели не спират да се подкрепят и забавляват по време на цялото преживяване. Във филма те самите споделят, че всичко започва от една налудничава идея, многократно обсъждана – да се уединят в отдалечено и необитаемо кътче, но нагласата да я предприемат и осъществят наистина идва впоследствие.

10387018_697829830274435_6431950791158984444_o

Заснети са прекрасни пейзажи и документални кадри. Зрителят е изправен пред величествените върхове и гледки на природата, пред които всяко човешко същество се чувства нищожно. Амбицията на тези двама млади е достойна за уважение, гледайки кадрите по време на пребиваването им. Мястото, което си построяват за живеене, е направено от дървени летви и отпадъчни материали между скалите. Те гордо забиват норвежкото знаме на върха на своята колиба, дори сърфирайки, успяват да го развеят. Изобретателността им помага да си направят печка от варел, а за да бъде още по-автентично и вълнуващо изживяването им, са се запасили с храни с изтекъл срок на годност. Намират начин да вкарват в употреба всичко, което успяват да намерят на това място и събират всекидневно изхвърляните от морето отпадъци. Това е както физическо и психическо изпитание, така и за силата на духа. Те сами избират да си подарят емоция от това пътуване, по-ценна от всеки материален подарък в реалния свят.

618x346

За да се решиш да направиш подобна крачка в живота си, трябва да имаш нужната психологическа подготовка, че ще бъде трудно, но да си дадеш ясна сметка доколко ще си заслужава. Бурните вълни и студът са привидното предизвикателство, пред което те се изправят, а онова, което истински изпитват, е видимо и обяснимо единствено за тях. Сърфирането в ледени води, адреналинът който им дава, е по-силен от физическата болка и трудност. Удоволствието да се чувстваш свободен, без ежедневните задължения, установеното работно време и статукво.
airfreshing_2013_eoft_North_Of_The_Sun1

Филмът „На север от слънцето“ показва, че не съществуват невъзможни неща, стига силно да желаеш да постигаш целите и мечтите си. Ако се питаме защо Инге и Йорн го правят, то отговорите могат да бъдат разнообразни. Възможността да видиш полярната нощ, осмисляйки живота си, без никой и нищо да ти пречи. Силата на човешката воля да се изправиш очи в очи със страховете си те прави достоен и значим. Свободата да правиш каквото искаш и да се фокусираш върху себе си. Щастието се състои в малките неща, в това да видиш слънцето, което не си виждал от три месеца. Имайки времето пред себе си да гледаш всичко заобикалящо те наоколо в определен миг от собственото ти съществуване.

7.9

Добър

Нина Ганчева
е филолог по образование и дипломиран магистър - специалност „Литература, кино и визуална култура“. Интересува се от европейско кино, дигитален маркетинг, съвременна европейска проза и пътувания. Тя е основател и главен редактор на „Melange”.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация