Рецензия

Лиляна Георгиева
Прочетете рецензията

Меланхолична музика. Пусти улици. Бяла стена и графит върху нея, гласящ:

„Three tours in Iraq but no bailout for people like us”.  (Три тура в Ирак, но няма финансова подкрепа за хора като нас.)

Така започва „Hell or high water” и още в първите секунди заявява своята позиция.

Филмът е американски, показващ американската действителност на американския обикновен гражданин в Америка.

hell or high water melangebg6Интересен е фактът, че режисьорът Дейвид Макензи всъщност е шотландец, но кой по-добре би показал реалността от този, който гледа с леко дистанциран поглед на нещата?

„Hell or high water” проследява причините и последиците от действията на двама братя, решили да направят поредица банкови обири в няколко градчета в Тексас.

Ако трябва да поместим жанрово филма, то определението „модерен уестърн” би му прилягало най-добре. Каубоите са бивш затворник и брат му, а по следите им са двама тексаски рейнджъри. Действието се развива по пустите улици в Тексас, а престрелки също не липсват.

hell or high water melangebg4Първо впечатление правят персонажите. На пръв поглед стереотипни, те биват анализирани в дълбочина. „Мозъкът” на операцията по обирите е героят на Крис Пайн, който е планирал всеки детайл с идеята синовете му за разлика от него да нямат финансови проблеми. Сам по себе си Пайн (Star Trek) е неознаваем в „Hell or high water” като успява да накара зрителя да му съчувства и да оправдае постъпките му. Брат му във филма (Бен Фостър), е типичен бивш затворник. Безразсъден и готов във всеки момент да си търси белята, протагонистът е сякаш пристрастен към адреналина, което прави финала на филма особено интересен.

Безспорно най-забележим е Джеф Бриджис, който играе „доброто ченге” по толкова фин и запомнящ се начин, че сме почти сигурни, че ще грабне Оскар за поддържаща мъжка роля. Брилянтната му актьорска игра разбива всички стереотипи и придава дълбочинност на образа на търсещия възмездие не полицай, а човек. Партньор в начинанието да хване „лоштите”, е индианецът, изигран от Джил Бирмингам.


Интересни са диалозите на двамата тексаски рейнджъри. Зад фасадата на черния хумор и расовите закачки, прозират истинско приятелство и уважение. Именно хуморът в целия филм, го прави лек за гледане въпреки сериозността на темите, които засяга. Кънтри музиката засилва автентичността (все пак действието се развива в Тексас) и е радост за ухото въпреки непопулярността на този стил в наши дни.

hell or high water melangebg3“Hell or high water” поставя човешките взаимоотношения в центъра си. Отношенията между обикновените американски граждани. Засегнати са темите за бедността, за банките, които ограбват потребителите си, за нещастните семейства, за расовите принадлежности, но също и за разбирането и прошката.

Номиниран в 4 категории за Оскар, нищо чудно да изненада всички и да грабне голямата статуетка под носа на “La la land”.  Трейлърът на филма можете да видите ТУК.

8.8

Страхотен

Лиляна Георгиева
е завършила бакалавърска степен „Медии и мениджмънт” в Кьолн и магистратура „Филмови науки/кинознание” в Берлин. След решението си да се завърне в България, записва магистратура "Журналистика, продуцентство и финанси". Киното е нейната страст. Освен старо и ново европейско кино, си пада по „мъжки филми”. Кои са нейните фаворити, с удоволствие би споделила на по чаша червено вино.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация