Рецензия

Пламен Маринов
Прочетете рецензията

„Пришълецът“ – Модерната класика на дебютиращия Ридли Скот

За последните 30 години сме били свидетели на какви ли не космически филми, свързани с терор в откритата ни Вселена. Виждали сме от Джейсън в космоса, до това да си съвсем сам и изгубен в него. Да, тези неща звучат плашещи, когато човек с хокейна маска да иска да те убие по най-бруталния начин или другата крайност – да плаваш съвсем сам в необятното небе. Всички тези ленти са “guilty pleasure”, някои, от които Оскарови победители, но никоя от тях не се е доближила, дори малко до класическата от 1979 година.

alien melange„Пришълецът“ е дебют за никому известния до тогава Ридли Скот. Филмът разказва за екипаж на товарен космически кораб, получаващ сигнал за неизвестен обект доближаващ планетата им. Това, което откриват там сбъдва и най-лошите им кошмари, дори надминавайки ги.

Трябва да призная, че не бях гледал този филм доскоро и продължавам да се питам защо. „Пришълецът“ е символ на една епоха, подсказваща заедно със „Междузвездни войни“ на какво е способно киното, макар двата филма да са коренно различни един от друг. По същото време Ридли Скот е новобранец за комерсиалното кино и решава да създаде космически хорър, трилър, който успява да му се получи повече от добре. Всъщност, толкова успешно, че лентата днес е считана за модерна класика. Всичко е толкова загадъчно и мистериозно, че няма момент, в който да на сте на ръба на мястото си. Зрителят изпитва константно напрежение, в очакване нещо да се случи. Общо взето атмосферата ни прави част от екипажа, изпитвайки емоциите им. Откриването на съществото и идеята за раждането му е толкова отвращаваща и психологически плашеща, колкото продължава да бъде и до днес.

melange alienНяма нужда да казвам, че Ридли Скот е създал шедьовър с този филм. Цялото действие е изпълнено с голямо количество съспенс, който започва още с откриващото заглавие на филма. Сценарият е на ниво, което и до днес не е надминато в научната, хорър фантастика, макар да е имало многократни опити. Актьорският състав и изпълнение са на високо ниво, особено на дебютиращата Сигорни Уийвър. Музиката още със самото си начало ни подготвя за една тягостна обстановка, от която няма как да се измъкнем лесно.

alienБлизо 40 години след премиерата си, „Пришълецът“ продължава да е също толкова актуален и до днес. Дори само преди броени дни излезе прикуълът „Пришълецът: Завет“, което говори за това колко ценно и важно е създаването на първата част. Ако си търсите хорър класика развиваща се в Космоса, която да ви държи в напрежение, то тогава задължително си пуснете филма на Ридли Скот.

Припомни си трейлъра ТУК.

⇒ Ако този текст ти е допаднал, можеш да харесаш официалната ни страница и във FacebookMelange и да следиш за още актуални рецензии.

8.8

Страхотен

Пламен Маринов
изучава две години „Мениджмънт на туризма“, а в момента продължава бакалавърската си степен със специалност „Икономика и бизнес администрация“ в Олборг, Дания. Отдаден фен на американското, комерсиално и независимо кино.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация