Рецензия

Лиляна Георгиева
Прочетете рецензията

„Husbands and Wives“ – една дисекция на любовните отношения

Чувствата към творчеството на Уди Алън обикновено са амбивалентни. Аз съм от онези негови фенове, които обожават филмите му. Пазя си ги като бижута и ги гледам отново и отново.

„Съпрузи и съпруги” отново се занимава с темата за междучовешките взаимоотношения и по-конкретно интимните отношения на двама души в една връзка.

Филмът започва с две двойки, приятелски семейства. Единият брак се разпада и при съобщаването на това, другото семейство изпада в истерия. По-нататък биват разглеждани именно интеракциите на тези четирима души от много различни ъгли.

woodyУди Алън за пореден път доказва, че е един брилянтен разказвач на истории за възрастни, който използва тънката ирония и хиперболата, за да изкара на показ теми, върху които всеки от нас се е замислял.

Лентата е интересно заснета, като представлява смесица от „документални” кадри, заснети със статична камера, както и множество сцени, в които видимо може да се различи ръчната камера. Първите кадри са в кабинет на психотерапевт и представляват откровенията на главните герои, а вторите – примери от реалния им живот. При заснемането се усеща нотка от Френската Нова вълна.

husbandsandwives coverТемата, която бива най-силно засегната, е тази за любовта. Алън поставя тематиката за „обречената любов, която е романтична” като главна в своя филм, а около нея зрителят достига до простия, но и сложен извод, че човешката природа винаги ни кара да желаем това, което нямаме в момента.

През цялото време тънкото Алъново чувство за хумор, както и множеството типични за него препратки към литература, филми и изкуство, създават перфектната атмосфера във филма.

На пръв поглед в „Съпрузи и съпруги” не се случва кой знае какво. Диалогът е в основата и толкова добре води действието, че по някое време зрителят усеща, че е не просто пасивен, а участва мисловно във филма.

woodyАктьорската игра е безупречна, като се запознаваме с различни и ярки персонажи, техните стремежи и проблеми. Освен Уди Алън, в главните роли имаме удоволствието да гледаме Мия Фароу, Сидни Полак и особено страхотната роля, която прави Джуди Дейвис.

Уди Алън е доказан майстор на дисекцията на любовта във филмите си, а „Съпрузи и съпруги” е подходящ за всеки, който желае да се забавлява, но и да помисли.

woodyЗа финал един цитат от филма:

„Вторият закон на термодинамиката. Рано или късно всичко се скапва. Формулировката е моя.”

Виж трейлъра на филма ТУК. Приятно гледане. 🙂

⇒ Ако този текст ти е допаднал, можеш да харесаш официалната ни страница и във FacebookMelange и да следиш за още актуални рецензии.

7

Добър

Лиляна Георгиева
е завършила бакалавърска степен „Медии и мениджмънт” в Кьолн и магистратура „Филмови науки/кинознание” в Берлин. След решението си да се завърне в България, записва магистратура "Журналистика, продуцентство и финанси". Киното е нейната страст. Освен старо и ново европейско кино, си пада по „мъжки филми”. Кои са нейните фаворити, с удоволствие би споделила на по чаша червено вино.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация