Рецензия

Нина Ганчева
Прочетете рецензията

„V като Вендета“ на братята Уашовски е колаборация от идеи, които сформират голямата Идея, а именно тази за Революцията. Всъщност,  филмът направи толкова известна маската на Гай Фокс и датата 5-и ноември в британската история. Фокс се свързва с атентата, който така и не успява да осъществи през 1605 г., когато със съучастниците му правят опит да взривят Парламента, в резултат, на което биват убити по жесток начин. Въпросната дата се чества всяка година на открито с фойерверки и е наречена още „Нощ на кладите“.

maxresdefaultV набира все по-голяма популярност и среща подкрепа в лицето на редица фенове по света. Една от причините са диалозите, както и речта в началото на филма. Дали обаче е на същото мнение авторът на романа в оригинал – Алън Мур, посветил го в памет на оператора Ейдриън Бидъл? Повечето от вас, вероятно знаят, че той не одобрява начина, по който е пресъздадена творбата му на голям екран и по негово лично желание името му е премахнато от финалните надписи на лентата. Ето какво споделя самият автор:

„Предполагам, че когато съм писал „V като Вендета“, дълбоко в най-потайните дебри на сърцето си съм си мислел: Няма ли да е страхотно тези идеи наистина да окажат влияние? Чувството е особено. Сякаш героят, който съм създал преди 30 години, някак е успял да избяга от пределите на въображаемото.“vendetta melange

Мур осъзнава колко завладяваща е усмивката на маската, притежаваща особена загадъчност с драматичен привкус. Тя се превръща в символ и знак на протест срещу тиранията. С времето обаче, маскирането придобива и друга функция, тази на скритата самоличност, а протестите се превръщат във форма на представление. При писането на последната глава на „V като Вендета“, Алън имал известни колебания за това как да я озаглави, но музата му подсказала: “Vox Populi” („Гласът на народа“). И ако за него маската има еднозначно тълкуване, то според него е именно това.

vendetta melangeВ самото начало на филма Ийви (Натали Портман) става жертва на нападение, както нейните родители са били под ударите на правителството, но бива спасена от мистериозния V. Именно тя метафорично се превръща в липсващото лице на V, безрезервно вярваща в него, не след дълго става дясната му ръка. Техният тандем е по-силен от всяка политическа власт или насилие, които не биха могли да ги сломят.

Изключително въздействащ е монологът, смятан за речта на века. V има афинитет към Шекспировия сонет. Комиксът има 38 части, всяка, от които е озаглавена с дума, започваща с буквата V:

Evey: Who are you?

V: Who? Who is but the form following the function of what and what I am is a man in a mask.

Evey: Well I can see that.

V: Of course you can, I’m not questioning your powers of observation, I’m merely remarking upon the paradox of asking a masked man who he is.

Evey: Oh, right.

V: But on this most auspicious of nights, permit me then, in lieu of the more commonplace soubriquet, to suggest the character of this dramatis persona. Voila! In view humble vaudevillian veteran, cast vicariously as both victim and villain by the vicissitudes of fate. This visage, no mere veneer of vanity, is a vestige of the “vox populi” now vacant, vanished. However, this valorous visitation of a bygone vexation stands vivified, and has vowed to vanquish these venal and virulent vermin, van guarding vice and vouchsafing the violently vicious and voracious violation of volition.

The only verdict is vengeance; a vendetta, held as a votive not in vain, for the value and veracity of such shall one day vindicate the vigilant and the virtuous.

Verily this vichyssoise of verbiage veers most verbose, so let me simply add that it’s my very good honour to meet you and you may call me V.

Evey: Are you like a crazy person?

V: I’m quite sure they will say so.

Remember remember the fifth of November

Gunpowder, treason and plot.

I know of no reason why gunpowder, treason

Should ever be forgot…V Portman

Доминиращите теми са за свободата и справедливостта. За разлика от „Матрицата“ , този филм е литературен, без много ефекти и с по-дълбок смисъл. Зад маската стои актьорът Хюго Уийвинг, с чийто глас и език на тялото, успява да пресъздаде значително силен характер. V е образ, без лице, скрит зад маска, но надарен с мисъл, вярващ в силата на идеята. Разчита единствено на себе си, като усъвършенства уменията си ежедневно с бойни изкуства, гениално изобретени оръжия, добър захват, бързи движения и разбира се, елементи на изненада.

В цитата на V: „Хората не трябва да се страхуват от своите правителства. Правителствата трябва да се страхуват от своите хора. Честността, справедливостта и свободата са повече от думи. Те са перспективи!“.

Една от най-силните реплики на V в края на филма го прави още по-запомнящ се:

Умри! Умри! Защо не умираш?
– Зад тази маска се крие нещо повече от плът, г-н Крийди. Зад тази маска се крие идея. А идеите не ги ловят куршуми!vendetta melange

Тук идва моментът на самоосъзнаването и не след дълго наблюдаваме опита на Вендета за Революция с призив към народа година по-късно на 5-и ноември да отидат пред Парламента, заявявайки свободата си. За феновете на филма или тези, на които им предстои да го гледат, вижте прословутата реч на V към обществото.

Реч от филма „V като Вендета”

„Добър вечер, Лондон!

Позволете ми първо да се извиня за неудобството.

Аз, както много от вас, ценя удобствата на ежедневието – сигурността от познатото, спокойствието от повторението.

Аз им се наслаждавам като всеки човек, но в духа на възпоменанието, по повод важните събития от миналото, обикновено свързани с нечия смърт или с края на някоя ужасна, кървава борба, отпразнувани с приятен празник.

Реших, че бихме могли да отбележим днешния пети ноември, един ден, за съжаление забравен, като за момент излезем от ежедневието си, седнем и си поговорим. Разбира се, има хора, които не искат да говорим. Предполагам, че дори в момента се издават заповеди по телефона и въоръжени мъже идват насам.

Защо ли?

Защото докато палката може и да се използва вместо словото, думите винаги ще ограничават тяхната сила. Думите носят смисъл, а на онези, които ги слушат – осъзнаване на истината. Истината е, че има нещо ужасна сбъркано в тази страна. Нали? Жестокост и несправедливост, нетолерантност и потисничество. И там, където някога сте имали свободата да се противопоставите, да мислите и говорите това, което смятате за правилно, сега има цензура и системи за наблюдение, които ви принуждават да се съобразите и подчините.

Как се случи това? Кой е виновен?

Несъмнено някои са по-виновни от други и те ще отговарят за действията си. Но в интерес на истината, ако търсите виновника, трябва просто да погледнете в огледалото. Знам защо го направихте. Знам, че се страхувате.

Кой не би се страхувал?

Войни, терор, болести… Безброй проблеми, които бяха използвани да подтиснат съвестта ви и да замъглят разума ви. Страхът максимално се възползва от вас и в паниката си се обърнахте към Адам Сатлър. Той ви обеща ред и мир. И всичко, което поиска в замяна, бе вашето безмълвно подчинение.

Снощи аз сложих край на това мълчание. Снощи аз взривих старата съдебна палата, за да напомня на тази страна това, което тя забрави! Преди повече от четиристотин години, един велик гражданин поиска да запечата пети ноември завинаги в паметта ни. Неговата надежда бе да напомни на света, че честността, справедливостта и свободата са повече от думи… Те са перспективи! Но, ако не виждате нищо, ако престъпленията на това правителство са останали незабелязани от вас, тогава ви предлагам пети ноември да не бъде отбелязан. Но, ако виждате това, което виждам аз, ако чувствате това, което чувствам аз, ако се стремите към това, към което и аз, тогава ви каня да се присъедините към мен след една година пред вратите на Парламента! И заедно ще им дадем такъв пети ноември, който никога няма да бъде забравен!“  (Източник: V for Vendetta speech bg, видеоклип, със субтитри с текста на речта, в превод на български език).

Vendetta melangeВиж трейлъра на филма ТУК.

⇒ Ако този текст ти е допаднал, можеш да харесаш официалната ни страница и във FacebookMelange и да следиш за още актуални рецензии.

8.8

Страхотен

Нина Ганчева
е филолог по образование и дипломиран магистър - специалност „Литература, кино и визуална култура“. Интересува се от европейско кино, дигитален маркетинг, съвременна европейска проза и пътувания. Тя е основател и главен редактор на „Melange”.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация