Рецензия

Нина Ганчева
Прочетете рецензията

Японският филм „Вятърът се надига“ на японския аниматор Хаяо Миядзаки е от 2013 година и е вдъхновен от живота на Джиро Хорикоши – авиоинженер, създател на изтребителя „Зиро“. Анимацията бе представена на фестивала „Киномания“ 2014 и режисьорът заявява своето достойно оттегляне от големия екран. Още в началото на филма момче полита със самолет в небето. Подобна препратка към първия кадър със заглавието има и в неговия награден с Оскар филм „Подвижният замък на Хоул“ от 2004 година, който е не по-малко успешен и популярен.

wind_1_620

Професионализмът на режисьора Миядзаки се състои в създаването на история, значима, но поднесена под формата на анимация, която е далече от детски филм. Дълбоката проблематика, психологизъм и ясно изразени идеи са значително лесно доловими за почитателите на неговите филми, но тези, които ги виждат за първи път на големия екран, остават в голяма степен озадачени и замислени над концепцията. Но реализмът, с който се отличават неговите анимации, подпомага по-лесното възприемане откъм проблематика и теми.

windrises2

Цитатът от заглавието на поемата на Пол Валери: „Вятърът се надига! Трябва да се опитаме да живеем“ е представен като ключов девиз, който се следва във филма от главния герой Джиро. Мотивът за живота, както и за любовта, присъстват на фона на земетресението в Япония от 1923 година до последиците от Втората Световна война. Филмът е пацифистки, с главен герой мечтател, който, виждайки реалността и катастрофата, към която върви страната му, не се отказва да преследва амбициите си.

gallery_46096

Най-голямата мечта на Джиро е да стане авиоконструктор, а италианският дизайнер и авиоинженер Джованни Капрони е неговият вдъхновител от авиосписанията, но той присъства само в съня му, където се запознават. Животът на главния герой е проследен от неговото юношество, през студентството, работата, любовта и създаването на мечтания революционен самолет. Появата на талантливата художничка Наоко Сатоми, в която се влюбва и тяхната среща е не по-малко важна за сюжета. Още при запознанството им косите на момичето се надигат, както вятърът в заглавието, загатвайки драмата и сложността на тяхната последвала съдба с разболяването на любимата, но тя не престава да бъде вдъхновение на своя избраник. Пътуващите влакове, летящите самолети символизират очакването на промяна и вяра в мечтите. Вятърът е ключов образ за тази промяна със силния боботещ звук, който издава с надигането си, създавайки тревога у героите. Природните стихии, пожарите са не по-малко заплашителни предвестници на онова, което предстои да се случи.

gallery_46097

Като изключителен майстор на японската анимация, Хаяо придава душевност на своите герои, за което допринася ролята на художника с постигнатия колорит от подбор на цветове и внушението на филма е представено по необикновен начин. Героите „оживяват“ пред екрана и ни потапят в една дълбока историческа и смислова линия, която се проследява с интерес. Красотата на движенията, ясно изразеният цветови контраст, реалните звуци от двигателите на самолетите, средата, изборът на костюми и облекла ясно оставят почерка на този знаменит японски режисьор в киното, който е типичен и характерен за неговата националност и култура.

the-wind-rises-2014_1421

Във финалните кадри съдбата на болната от туберколоза Наоко е ясна и девизът от заглавието на поемата обобщително е изведен с думите ѝ към нейния съпруг Джиро: „Трябва да живееш“. Филмът „Вятърът се надига“ е за стоицизма, да запазиш човешкото в себе си и да намериш сили да обичаш, въпреки войната и насилието.

7.6

Добър

Нина Ганчева
е филолог по образование и дипломиран магистър - специалност „Литература, кино и визуална култура“. Интересува се от европейско кино, дигитален маркетинг, съвременна европейска проза и пътувания. Тя е основател и главен редактор на „Melange”.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация