Рецензия

Лиляна Георгиева
Прочетете рецензията

20th Century Women – смях през сълзи

Случвало ли ви се е филм да кореспондира директно с емоциите ви, с душата?

Пуснах си „Жените на 20 век” без очаквания, актьорският състав ми се стори силен и реших да дам шанс на филма. Оказа се, че съм взела правилно решение.

„Майка ми ме е родила на 40. Всички ѝ повтаряли, че е твърде стара да бъде майка.”

„Пуснах ръката си през малкото прозорче и той стисна пръста ми. Казах му, че животът е огромен. И неизвестен. Има животни, небе и градове, музика, филми. Ще се влюби. Ще има деца, вдъхновения, ще открие смисъла.”

melange.bg„Жените на 20 век” е пълен със сладко-горчиви цитати за смисъла на живота. Сюжетът проследява основно отношенията самотна майка (Анет Бенинг)  – син (Лукас Джейд Зуманн). Отделно са разгледани личните истории на още трима персонажи – наемателката (Грета Гервиг), най-добрата приятелка на момчето (Ел Фанинг) и наемателя (Били Крудъп).

Филмът не разчита на ефекти или кой знае каква кинаматография. Неговата силна страна са диалозите, както и безупречната актьорска игра. Актьорите вършат прекрасна работа в изграждането на своите протагонисти, които са както стереотипни, така и не съвсем.

melange.bgПрез цялото време се питах защо е номиниран единствено в категорията „сценарий” (което си е напълно заслужено) и с какво е по-лош от драми като „Лъв”, „Лунна светлина” и „Манчестър край морето”.

„Жените на 20 век” разглежда темата за несигурността във възпитанието на децата, играе си с контраста родител – дете, но най-впечатляващото е, че както младите, така и старите се опитват да се разберат помежду си, загърбвайки различията си. Както може да се съди по заглавието, режисьорът Майк Милс поставя силните жени на пиедестал, като показва на зрителя техните ежедневни проблеми, терзания, трудностите, които не ги сломяват, а укрепват характера им.

„Да се чудиш дали си щастлив е чудесен пряк път към депресията.”melange.bg

Дали филмът е комедия или драма, е трудно да се определи, тъй като черният хумор е прекрасно преплетен с комичните реплики и моменти. Именно това засилва въздействието върху нас зрителите.

„Жените на 20 век” е поглед в миналото, но и скок в бъдещето. Действието се развива през 1979, а темите са също толкова актуални и днес. Музиката е пънк, а филмът се гледа с усмивка през сълзи.

„Това е наистина трудна фаза (от живота). След това става по-добре, след това става трудно отново.”

Трейлърът на филма може да видиш ТУК.

⇒ Ако този текст ти е допаднал, можеш да харесаш официалната ни страница и във FacebookMelange и да следиш за още актуални рецензии.

7

Добър

Лиляна Георгиева
е завършила бакалавърска степен „Медии и мениджмънт” в Кьолн и магистратура „Филмови науки/кинознание” в Берлин. След решението си да се завърне в България, записва магистратура "Журналистика, продуцентство и финанси". Киното е нейната страст. Освен старо и ново европейско кино, си пада по „мъжки филми”. Кои са нейните фаворити, с удоволствие би споделила на по чаша червено вино.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация