„Бебето на Розмари“ („Rosmary’s Baby“) – психологическият хорър, който разбива стереотипи

На днешната дата (13.06.) през 1968 година „Бебето на Розмари” тръгва по кината. Режисьор е Роман Полански, като филмът е неговият американски дебют. „Бебето на Розмари” е част от трилогията, заснета в апартамент, заедно с „Repulsion”(“Отвръщение”) и “The Tenant” („Наемателят”).

rosemary baby

„Бебето на Розмари” разказва историята на една млада влюбена двойка, преместила се в ново жилище. Постепенно в сградата започват да се случват странни събития, а самата Розмари разбира, че чака дете. Филмът разглежда периода на бремеността ѝ.

Уникалното, което различава „Бебето на Розмари” от повечето хорър филми, е постепенното наслагване на напрежение у зрителя. Героинята на Мия Фароу печели симпатиите и докато се усетим, вече ѝ съчувстваме. По този начин Полански успява без евтини хорър трикове да изгради съспенс във филма си, който функционира перфектно и се запечатва за дълго време в съзнанието. Няма човек, който е гледал „Бебето на Розмари” и да не е запомнил финалната сцена.

Rosemary's Baby1

Сценарият на филма е по едноименния роман на Ира Левин. „Бебето на Розмари” получава изключително позитивни отзиви от филмовата критика тогава, а днес напълно заслужено вече има култов статус.

Rosemary's Baby2

Днешната годишнина от излизането на филма е прекрасен повод да си припомним тази хорър класика, а аз мога само да завиждам на онези от вас, които тепърва ще го гледат, защото филмът наистина си заслужава!

Припомнете си трейлъра:

Лиляна Георгиева
е завършила бакалавърска степен „Медии и мениджмънт” в Кьолн и магистратура „Филмови науки/кинознание” в Берлин. След решението си да се завърне в България, записва магистратура "Журналистика, продуцентство и финанси". Киното е нейната страст. Освен старо и ново европейско кино, си пада по „мъжки филми”. Кои са нейните фаворити, с удоволствие би споделила на по чаша червено вино.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация