CineLibri – или как литературата и киното се срещнаха за трета поредна година

Довечера (11.10.2017) предстои откриването на третото издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал в България, посветен изцяло на екранизации по книги  – CineLibri. Тази година очакваме двойна доза филми, тройно повече прожекции, близо 10 световни имена от света на киното и литературата и близо 90% от прожекциите ще са национални премиери.

cinelibri

Началото ще бъде поставено от 19:00 ч. в зала 1 на НДК с дългоочаквания най-нов филм на любимия режисьор Роман Полански „По действителен случай“. След неговото излъчване на фестивала в Кан, прожекцията ще бъде световна премиера на премонтираната лента.

За тези от Вас, които все още не са запознати, филмът е екранизация по едноименния роман на Делфин дьо Виган, който освен провокативен е и психологически трилър. В главните роли са Ева Грийн, Венсан Перес и съпругата на Полански.

Фестивалът „CineLibri” ще се проведе на територията на 12 града в цялата страна от 11 до 22 октомври 2017 г.

За първи път фестивалът ще има конкурс, съставен от осем заглавия на световни имена като София Копола, Фолкер Шльондорф, Джеймс Грей, Павел Лунгин, Раду Михайлеану и други. Остава да чуете и състава на журито: внучката на Чарли Чаплин, Бруно Куле, италианската сценаристка Дориана Леондеф и българския режисьор и продуцент Илиян Джевелеков (новият филм „Вездесъщият“ е в кината от 10 октомври) и други.

Сред заглавията в програмата са „Дама пика“, „Ана Каренина – Съдбата на Вронски“,  „Истанбул червен“, „Вечерята“, „Измамените“ и други.

Пълния списък с филми, можете да видите тук.


⇒ Ако искаш да научаваш още новини от света на киното, можеш да харесаш официалната ни страница и във FacebookMelange, за да следиш за още актуални рецензии и препоръки.

Нина Ганчева
е филолог по образование и дипломиран магистър - специалност „Литература, кино и визуална култура“. Интересува се от европейско кино, дигитален маркетинг, съвременна европейска проза и пътувания. Тя е основател и главен редактор на „Melange”.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация