Хранителните разстройства и киното (To the Bone)

Темата за хранителните разстройства е особено актуална в наши дни. Все повече млади момичета, а и не само, се борят с анорексия, булимия, емоционално преяждане и техни разновидности.

6

Манията по правилно хранене и много спорт бързо може да прекрачи границата на здравословното. Стресът и редица други фактори водят до този тип болести. Хранителните разстройства са психични заболявания, които имат нужда от лечение.

Въпреки сериозността на тези проблеми, сякаш медийното и особено филмовото пространство не дават достатъчно голяма гласност на тези заболявания. За сметка на това модните списания, както и публичните личности от години създават идеала за женска фигура, така нареченият size zero, към който особено тийнейджърките се стремят. Културният натиск, който обществото оказва, няма как да няма последици.

4

В интернет пространството могат да се открият огромно количество статии, групи и съвети относно диети, физическа активност, детокс, ползи от правилното хранене и прочие. Това, което трудно намираме, са модерни и достъпни източници, които да обясняват причините за хранителните разстройства по разбираем начин.

Повечето филми, свързани с хранителните разстройства са малко популярни на широката публика. По-голяма част от тях са продукции от 80-те и 90-те години, което е допълнителна предпоставка младите хора да не ги познават. Признавам си, при проучването си, се оказа, че не съм гледала нито един филм, тематизиращ анорексия или булимия.

5

Всъщност поводът, който ме накара да се замисля, беше филмът „ До кост” („To the bone”), който излезе съвсем наскоро. Причината да гледам продукцията на режисьорката Марти Ноксън, е персонажът на Лили Колинс, която много харесвам.

Лили Колинс е млада актриса с британско-американски произход. Баща ѝ е известният музикант Фил Колинс. Позната е на зрителите с ролите си в „Огледалце, огледалце” и „С любов, Роузи”.

1

Във филма „To the bone” Колинс се превъплъщава в млада художничка, която се бори с анорексията. Партнира си с Киану Рийвс, който се появява с малка, но изпипана роля на доктор.

На пръв поглед описанието на филма не звучи като повод за разпускане след дългия работен ден. Всеки, който му даде шанс, ще види, че макар и тежка, историята е приятна за гледане, в никакъв случай не е загуба на време. “To the bone” с право е определян като черна комедия. Филмът не е шедьовър, но със сигурност поставя важни теми по разбираем начин, а играта на Колинс е безупречна.

След като изгледах филма и се разрових из мненията за него в интернет пространството, попаднах на статия, която разказва, че самата Колинс е преживявала борбата с анорексията. Именно фактът, че е взела решение да изиграе собствения си кошмар, ме кара още повече да се възхитя на младата актриса и целия амбициозен проект.

3

„My perspective on other people’s view of me was based on this disorder being a secret. But the more open I became about it, the more I was able to be myself.“ – Lily Colins

„Отношението ми към начина, по който другите хора ме виждаха се определяше от болестта, която пазех в тайна. Колкото по-открито говорех за проблема, толкова повече успявах да бъда себе си.” – Лили Колинс

Надявам се посланието на филма да достигне до повече млади момичета и жени. Изход винаги има, но трябва да се потърси помощ.

Част от интервюто с Лили Колинс можете да видите тук.

⇒ Ако статията ти е допаднала, можеш да харесаш официалната ни страница и във FacebookMelange, за да следиш за още актуални статии, рецензии и препоръки от света на киното!

Лиляна Георгиева
е завършила бакалавърска степен „Медии и мениджмънт” в Кьолн и магистратура „Филмови науки/кинознание” в Берлин. След решението си да се завърне в България, записва магистратура "Журналистика, продуцентство и финанси". Киното е нейната страст. Освен старо и ново европейско кино, си пада по „мъжки филми”. Кои са нейните фаворити, с удоволствие би споделила на по чаша червено вино.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация