Крадци на велосипеди (Bicycle Thieves), Vittorio De Sica, 1948

Класическа доза Виторио Де Сика с филма „Крадецът на велосипеди“ от 1948 година, който е от периода на италианския неореализъм. Сценарият е адаптиран от Чезаре Дзеватини по романа на Луиджи Бартолини. Историята разказва за безработен мъж, който след дълго търсене амира работа, за която e необходим велосипед, но няколко часа по-късно, велосипедът е откраднат. Полицията не оказва съдействие, вследствие, на което главният герой разпознавайки крадеца започва ожесточено преследване по италианските улици заедно със сина си. Стигайки до отчаяние, че не успява да си върне колелото, мъжът решава да открадне друго, за което едва на косъм не влиза в затвора.  Филм за човешките ценности, заснет в Рим, без професионални актьори. Любопитен факт е, че главната роля изиграва Ламберто Маджорани, който по професия е стругар.

velosipedi

Вижте трейлъра тук.

Нина Ганчева
е филолог по образование и дипломиран магистър - специалност „Литература, кино и визуална култура“. Интересува се от европейско кино, дигитален маркетинг, съвременна европейска проза и пътувания. Тя е основател и главен редактор на „Melange”.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация