Север-северозапад (North by Northwest), Alfred Hitchcock, 1959

Представяме ви типичен шпионски трилър, филмова мистерия от Хичкок, наречена “Север-северозапад”. Кари Грант е в ролята на Роджър Торнхил – рекламен агент от Манхатън, който се впуска в царството на шпионина Филип Вандам (Джеймс Мейсън) и контраразузнавачката Ийв Кендал (Ева Мари Сейнт). Роджър бива отвлечен, след което набеден за убийство, преследван и подлаган на всякакви изпитания. В една от сцените на филма той виси над пропастта, уловен за каменните лица на президентите на връх Ръшмор.

Ако си мислите, че Майсторът на съспенса ще остави главния актьор или публиката да увиснат в небитието, то не сте познали. От една страна филмът е история за объркването на самоличност. По погрешка е набелязан невинен мъж е преследван от град на град от агентите на мистериозна организация. А как ли ще се развие краят, вижте сами, а преди това хвърлете поглед на трейлъра.

Нина Ганчева
е филолог по образование и дипломиран магистър - специалност „Литература, кино и визуална култура“. Интересува се от европейско кино, дигитален маркетинг, съвременна европейска проза и пътувания. Тя е основател и главен редактор на „Melange”.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация