Северно сияние – фестивал на скандинавското кино (2016)

За всички ценители и фенове на скандинавското кино сме сигурни, че сте нетърпеливи от факта, че започва 8-то издание на фестивала „Северно сияние“. Неговото начало ще бъде поставено на 7-и декември 2016 г. в Дома на киното с филма „Завръщане у дома“ на финландския режисьор Мика Каурисмаки. Зрителите ще имат възможността да посетят редица премиерни прожекции, сред които са: „Ние сме най-добрите“ на Лукас Мудисон, „Безшумно сърце“ на Биле Аугуст и други.

Астрид Линдгрен

Астрид Линдгрен

Тази година организаторите на фестивала са се погрижили да посветят вечер на световноизвестната детска писателка – Астрид Линдгрен. Събитието ще се проведе на 9-и декември от 19.00ч. в Дома на киното. Преди да бъде прожектиран биографичният филм на Кристина Линдстрьом „Астрид“, студентите от специалност „Скандинавистика“ ще почетат от творчеството на шведската писателка в оригинал, с превод на български език.

Разбира се, събитията покрай фестивала не се изчерпват до тук, особено, когато говорим за киномани с афинитет към скандинавското кино. На 13-и декември Елица Матеева ще представи книгата си „Целият свят е… кино!“, отново в Дома на киното, а Мирела Василева ще въведе подробно зрителите в творчеството на Биле Аугуст и Сузане Биер на 12-и и 15-и декември в Културен център G8 за по-пълноценно филмово изживяване.

Сузане Биер

Сузане Биер

Междувременно кинофестивалът ще предложи две екранизации по нобеловия лауреат Кнут Хамсун – „Глад“ и „Телеграфистът“, както и биографичния филм „Хамсун“ на шведския класик Ян Троел. Фестивалът „Северно сияние“ ще продължи до 15-и декември 2016. Не го пропускайте.

Подробна информация за филмите можете да откриете тук, а цялостната програма на фестивала по дати и кина – тук.

Нина Ганчева
е филолог по образование и дипломиран магистър - специалност „Литература, кино и визуална култура“. Интересува се от европейско кино, дигитален маркетинг, съвременна европейска проза и пътувания. Тя е основател и главен редактор на „Melange”.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация