Три психологически трилъра, които да си подарите преди Хелoуин

 Вива ла Инди филмите!

В нашия модерен свят, където хората дават пари за прожекции на филми, за да гледат ефекти без смисъл, смятам, че независимите продукции са онези бижута, които спасяват киното за тези от нас, които все още го приемат сериозно.

Тъй като съм голям фен и имам много любими инди филми, реших да се концентрирам само върху готините независими продукции, които влизат в жанра психологически трилър или хорър.

Хелоуин наближава, а с него идва и настроението ни за страшни филми. Представям ви три инди филма, които да не пропускате:

1. „Под сянката“/“Under the Shadow“ (2016)

Under_the_Shadow

„Под сянката” е  хорър на режисьора от ирански произход Бабак Анвари. Историята се развива през 80-те години в Техеран и проследява странните събития, които се случват на майка и дъщеря в техния апартамент.

Така описан, сюжетът изглежда стандартен, но всъщност уникалността на продукцията идва от чудесната алегория на травмата от войната, която Анвари прави, използвайки хорър елементи във филма си. Интересна идея и добра реализация. Бих го сравнила с класиките на Полански „Бебето на Розмари” и „Отвращение”. Задължителен за феновете на жанра и подходящ за онези любители на независимото кино, които търсят провокация без баналните клишета, използвани в хорър филмите.

2. „Винаги блести“/“Always Shine“ (2016)

AlwaysShine

Като жена следя с интерес филмите, създадени от жени. Те имат специфичен почерк и винаги си личи, главно заради емоционалността, която струи от повечето. Доста време дебнах излизането на „Винаги блести” и макар и незаслужено ниската оценка в IMDb, смятам, че си заслужава гледането.

Действията се развиват около отношенията на две приятелки, актриси, които решават да прекарат няколко дни заедно на почивка. Режисьорката София Такал бавно и внимателно разкрива проблемите между тях, изграждайки два контрастиращи образа. За мен този филм е подобен на театрална пиеса и би бил особено интересен на зрителите, които работят във филмовия бранш, но разбира се и на всеки, които се интересува от психологията на човешките отношения.

3. „Такива, каквито сме“/“We are what we are“ (2013)

we-are-what-we-are

Режисьорът и сценарист Джим Микъл създава един инди филм, влизащ в поджанра торчър порн (torture porn) или по-конкретно канибалски хорър. Историята на „Такива каквито сме” проследява ежедневието на едно семейство, което се оказва, че не влиза изцяло в стереотипите. Филмът е римейк на мексикански филм със същото име.

Може би много хора биха го пропуснали, четейки за какво става въпрос, но продукцията си заслужава заради красивата кинематография. За феновете на хорър жанра интерес би представлявала финалната сцена, която определено шокира.

Припомнете си и статията за „Какво да очакваме от Indie киното до края на годината“.


⇒ Ако искаш да научаваш още новини от света на киното, можеш да харесаш официалната ни страница и във Facebook: Melange, за да следиш за още актуални рецензии и препоръки. 🙂

Лиляна Георгиева
е завършила бакалавърска степен „Медии и мениджмънт” в Кьолн и магистратура „Филмови науки/кинознание” в Берлин. След решението си да се завърне в България, записва магистратура "Журналистика, продуцентство и финанси". Киното е нейната страст. Освен старо и ново европейско кино, си пада по „мъжки филми”. Кои са нейните фаворити, с удоволствие би споделила на по чаша червено вино.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация