Най-добрите филми за 2017

Правейки си равносметка за изминалата 2017 година, стигам до извода, че освен с много емоции, беше изпълнена и с добри филмови попадения. Разбира се, винаги съществуват двете страни на монетата и понятието за стойностен филм за един, е съвсем различно за друг. 🙂 В крайна сметка, сведох субективната си класация за най-добри три филма за 2017, като със сигурност ще изпусна редица ключови заглавия.

best_movies_2017_melange

Първият ми и категоричен избор е българският филм „Слава“/”Glory” на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

photo3

Той продължава да оглавява класацията ми за оригинален и чисто човешки сюжет. Гледах го два пъти, бих и потретила. След всяко гледане ме кара да се замисля, да разсъждавам, да го обсъждам с приятели. Препоръчвам го на всеки българин, който още не е имал честта да се докосне до него. Нека не забравяме, че и в световен мащаб, „Слава” бе високо оценен с ревю в „The New York Times”. Филмът доказа не само на българските зрители, но и на тези по целия свят, че българското кино има бъдеще и то е в самите нас, нужно е само да повярваме!

Следващият ми избор е филмът „На парчета“/”Split” на М. Найт Шаямалан.

Split-melange-3

Смело мога да заявя, че това е най-добрата роля на МакАвой. Сценарият е без значителни забележки, изключително добре подбран актьорски състав, а всички превъплъщения на МакАвой са напълно натуралистично  представени, без преиграване или надскачане на неговите възможности. Онова, което прави филма различен и въздействащ е колаборацията от замисъл и добро изпълнение.

На трето, но не на последно място е „Трейнспотинг:2“/Т2 Trainspotting” на Дани Бойл.

t2aposter

Ще излъжа, ако кажа, че ми е по-любим от първата част, тъй като тя завинаги ще остане класика в жанра, нареждайки се с „Реквием за една мечта“. Този тип филми те пренасят в друго измерение и непознат за много хора свят, избрали да тръгнат по пътя на дрогата и лесните пари. А и е хубаво, когато видиш красива и талантлива българска актриса (Анжела Недялкова) да участва рамо до рамо с Юън Макгрегър, Робърт Карлайл, Джони Лий Милър и Юън Бремнър.

Накратко, това са моите три избора. Ще се радвам да споделиш и твоите в коментар тук или под публикацията във Facebook. 🙂


Харесай официалната ни страница и във FacebookMelange, за да следиш за още актуални рецензии и препоръки. 🙂

Нина Ганчева
е филолог по образование и дипломиран магистър - специалност „Литература, кино и визуална култура“. Интересува се от европейско кино, дигитален маркетинг, съвременна европейска проза и пътувания. Тя е основател и главен редактор на „Melange”.

Напишете отговор

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани *

Може да ползвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Загубена парола

Регистрация